Image
Élevage intensif à Donceel : le projet abandonné
14 maart 2025

Het uitbreidingsproject van een intensieve pluimveehouderij voor vleeskuikens in Donceel (provincie Luik) is stopgezet. De veehouder heeft zijn plannen opgegeven, waarmee een einde komt een initiatief dat ernstige schade zou hebben toegebracht aan het dierenwelzijn. GAIA, dat zich tegen dit project had verzet, is tevreden met deze uitkomst.

Erbarmelijke leefomstandigheden voor de dieren

De oorspronkelijke stedenbouwkundige aanvraag voorzag in een aanzienlijke uitbreiding van de bestaande veehouderij, waarbij de capaciteit zou worden verhoogd van 40.000 naar 136.000 dieren, met een dichtheid van 23 kippen per vierkante meter. GAIA had in het kader van het openbaar onderzoek formeel bezwaar ingediend, waarbij onder andere de erbarmelijke leefomstandigheden van de dieren en het gebruik van snelgroeiende rassen werden aangeklaagd. Deze rassen worden geselecteerd om in recordtijd hun slachtgewicht te bereiken, wat leidt tot tal van aandoeningen en lijden voor de dieren. Het percentage zieke, misvormde of dode dieren wordt zelfs vooraf ingecalculeerd in de economische berekeningen van dit soort veehouderijen.

Een ongunstig advies van de gedelegeerd ambtenaar

Nog voordat de veehouder zijn project introk, had de gedelegeerd ambtenaar al een ongunstig advies uitgebracht, met de aanbeveling om het plan af te wijzen. Het gemeentecollege hoefde uiteindelijk geen besluit meer te nemen, aangezien het dossier nu gesloten is.

"Het stopzetten van dit project is uitstekend nieuws. Miljoenen dierenlevens worden hierdoor gespaard. Maar dit is slechts één gewonnen strijd in een voortdurende strijd. Zolang dieruitbuiting blijft bestaan, zal GAIA zich blijven inzetten om deze onaanvaardbare praktijken aan de kaak te stellen en te bestrijden."

Sebastien de Jonge
Operationeel directeur bij GAIA

GAIA blijft waakzaam tegenover intensieve veehouderij

GAIA komt regelmatig in actie om dit soort projecten te verhinderen en houdt nieuwe aanvragen nauwlettend in de gaten. Deze inzet maakt deel uit van een bredere strijd tegen intensieve veehouderij, die tegenwoordig de norm is in België. Recentelijk heeft GAIA zich ook ingezet tegen intensieve aquacultuurprojecten in Baelen en Oostende, waar de organisatie de onaanvaardbare leefomstandigheden van de vissen aan de kaak stelde. In beide gevallen kreeg GAIA gelijk en werden de projecten stopgezet.