Image
Varken in kooi
Gisteren, op 10 juni 2021, richtte het Europees Parlement een dringend verzoek aan de Europese Commissie om kooien voor landbouwdieren binnen de Europese Unie uit te faseren tegen 2027, door aanname van een resolutie als antwoord op het ‘End the Cage Age’ Europees burgerinitiatief. De Europese parlementairen zijn overeengekomen dat het noodzakelijk is om een einde te maken aan kooisystemen Bovendien moet worden verzekerd dat producten die op de Europese markt worden gebracht, dus ook ingevoerde producten, het toekomstige kooiverbod naleven. Het Parlement erkent dat het noodzakelijk is om (financiële) steunmaatregelen te voorzien om landbouwers te ondersteunen tijdens de transitie. Michel Vandenbosch is verheugd dat “het lijden van dieren eindelijk ernstig wordt genomen op Europees niveau”.
11 juni 2021

Dit is bij GAIA zonder twijfel het beste nieuws dat we ooit hebben gekregen voor onze 29ste verjaardag

Michel Vandenbosch
GAIA

Phasellus viverra nulla ut metus varius laoreet. Quisque rutrum. Aenean imperdiet. Etiam ultricies nisi vel augue. Curabitur ullamcorper ultricies nisi. Nam eget dui. Etiam rhoncus.

Jane Doe
Designer, Vector BROSS

Bovendien vraagt het Europers Parlement aan de Commissie om “voorstellen te formuleren om de wrede en onnodige praktijk van het dwangvoederen van eenden en ganzen voor de productie van foie gras te verbieden”.

Een overweldigende meerderheid

De resolutie werd aangenomen met een overweldigende meerderheid, met 558 Europese parlementsleden voor, 37 tegen en 85 onthoudingen. Er wordt gevraagd dat de Commissie de bestaande en gedateerde Europese richtlijn inzake landbouwdieren zo snel mogelijk herziet, zodat wrede kooisystemen worden uitgefaseerd.

De parlementairen pushen de Commissie ook om de herziening van de Europese dierenwelzijnswetgeving versneld uit te voeren, tegen 2022, in plaats van tegen het einde van 2023, zoals nu voorzien. Een versnelde herziening verzekert dat het verbod op kooien kan worden ingesteld binnen het mandaat van de huidige Commissie, wiens leden hun functie verlaten in 2024.

1,4 miljoen Europese burgers verenigen zich tegen kooien

Wanneer grote aantallen dieren in beperkte ruimtes worden gehouden, hebben zij geen leven dat het waard is om te leven. Hoewel wetenschappelijk bewijs aantoont dat landbouwdieren lijden in kooien, leven in de EU elk jaar nog meer dan 300 miljoen dieren hun hele of een deel van hun leven in kooien, hokken of boxen.

Het is momenteel in de Europese Unie nog toegelaten om leghennen en konijnen op te sluiten in een ruimte van 1 vel A4 papier. Volwassen zeugen brengen bijna de helft van het jaar in een kooi door, waar ze zich zelf niet kunnen omdraaien. Kalveren, ganzen en kwartels worden ook opgesloten in kooien, hetgeen hen verhindert natuurlijke gedragingen te stellen.

Het Europees burgerinitiatief ‘End the Cage Age’ werd ondertekend door 1,4 miljoen Europese burgers en is nog maar het 6de succesvolle burgerinitiatief sinds de EU dit instrument voor de democratie instelde. Het is het eerste succesvolle initiatief voor landbouwdieren. Het initiatief wordt ondersteund door GAIA en wordt eveneens gesteund door meer dan 170 organisaties, een partijoverschrijdende groep van leden van het Europees Parlement, het Europees Comité van de Regio’s, een groep van meer dan 140 wetenschappers, vertegenwoordigers uit de zakenwereld, milieubeschermings-, gezondheids- en landbouworganisaties, evenals studenten diergeneeskunde en dierenartsen.

GAIA informeert

Gerelateerde nieuwsitems