Image
De Zoo van de Toekomst scoort bij jong en oud.
GAIA's zomertoer trok door het land met de 'Zoo van de Toekomst' en bezocht 12 grote steden, waar iedereen een indrukwekkende VR-ervaring kon meemaken. Jong en oud kon ons alternatief voor de dierentuinen van vandaag erg smaken.
18 augustus 2023

Virtual reality

Naar jaarlijkse gewoonte doorkruiste GAIA’s zomertoer het ganse land. Deze keer presenteerden we een nieuw, innovatief  concept: de Zoo van de Toekomst, waarbij je via virtual reality olifanten, giraffen, tijgers en pinguïns van erg dichtbij kon bewonderen in hun natuurlijke habitat.

 

GAIA is ervan overtuigd dat dierentuinen radicaal moeten veranderen, en dit in het belang van de dieren. Onze virtual reality toepassing is een volwaardig alternatief voor het opsluiten van dieren voor menselijk vermaak, wat bij de dieren vaak tot erge fysieke en mentale aandoeningen leidt.

Grote opkomst in 12 steden

Na een feestelijke opening op 19 juli in Plein Publiek op de Kunstberg in Brussel in aanwezigheid van Prins Laurent en Brusselse minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (Défi) trok de ‘Zoo van de Toekomst’ gedurende drie weken langs 12 grote Belgische steden, verdeeld over elke provincie.

Een mobiele installatie stond strategisch opgesteld op drukbezochte plaatsen: De Meir in Antwerpen, tijdens een soldenweekend of op toeristische trekpleisters zoals de Grote Markt van Brugge en die van Leuven. In totaal namen meer dan 5000 deel aan de VR-ervaring.

 

De reacties, zowel van jong en oud waren erg enthousiast:

Ik vond het erg leuk. De dieren leken echt en je kan er super dicht bij komen. Ik kon een baby pinguïn volgen die naar het midden van een groep grotere pinguïns wandelde, misschien wou die zo warmte krijgen? Ik ging al een paar keer naar een zoo maar voelde me daarna triestig omdat de dieren er in kooien zitten, je ziet aan hen dat ze niet gelukkig zijn.

Aaron
7 jaar