Image
zoo du futur
Brussel, 19 juli 2023 – Vandaag gaf GAIA in Brussel het startschot voor zijn jaarlijkse Zomertoer. Zoals elk jaar wordt er een actueel thema in het kader van het Belgische dierenwelzijn aangekaart. De zomer van 2023 wordt voor GAIA de zomer van de virtuele dierentuin. De Zoo van de Toekomst werd vandaag dan ook feestelijk geopend door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Laurent en in aanwezigheid van de Brusselse Minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt.
19 juli 2023

Zomertoer

Het is intussen een traditie geworden: elke zomer reist GAIA door het hele land om het publiek te sensibiliseren over dierenwelzijn. Er wordt bewust gekozen voor een thema dat actueel is, dat de mensen aanzet tot nadenken en zo mogelijk een algemene discussie creëert over het lot van de dieren in deze maatschappij. Vorige zomer doorkruiste de “Taste Truck” van GAIA het land om het publiek warm te maken voor veganisme en zo aan te tonen dat je geen dierlijke producten nodig hebt om heerlijk én gezond te eten. 

Virtual reality

Dit jaar nodigt GAIA de Belgen dus uit om tijgers, olifanten, giraffen en koningspinguïns te komen bewonderen. En neen, daarvoor hoef je niet aan te schuiven aan de poorten van menig Belgische zoo, maar maak je gewoon een uitje naar de dichtstbijzijnde stad. Met een 3D-bril op het hoofd kan je deze prachtige wilde dieren van dichtbij bewonderen in hun natuurlijke habitat, en dit alles terwijl je hen respecteert zonder hen te storen of te schaden. Klinkt geweldig, niet? Vandaag mochten de eregast, Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Laurent, en Brussels Minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt, die samen het lint doorknipten, alvast een voorproefje nemen op de avant-première. De toer opent volgende week voor het grote publiek. 

Met de slogan “We verkiezen een dier in virtual reality boven een dier in gevangenschap” vat GAIA zijn visie op de dierentuinen, zoals we die vandaag kennen, samen. 

Dierentuinen vandaag

Over de hele wereld leven in meer dan 10.000 dierentuinen miljoenen wilde dieren in gevangenschap. Ze zijn vaak opgesloten in verblijven, die veel kleiner zijn dan hun natuurlijk territorium en die qua aankleding erg verschillen van de savanne of het bos, waar ze eigenlijk thuishoren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat velen van hen, zeker in ondermaatse dierentuinen, lijden aan ernstige mentale en fysieke aandoeningen. De verblijven in dierentuinen zijn voornamelijk gebouwd met het oog op de bezoekers, die de dieren zo veel mogelijk moeten kunnen bekijken, ook als dit ten koste gaat van de rust en stilte van de dieren. Om hun activiteiten te rechtvaardigen, beweren dierentuinen dat ze bedreigde diersoorten beschermen. De meeste diersoorten in dierentuinen zijn echter niet met uitsterven bedreigd. Slechts een handvol dieren van bedreigde diersoorten, die uit kweekprogramma’s van dierentuinen voorkomen, zijn met succes in hun natuurlijke biotoop uitgezet.

opening zoo of the future

Zoo van de toekomst

GAIA stelt met deze virtual reality-beleving een nieuwe vorm van zoo voor, die al het bovengenoemde dierenleed en problemen, waarmee zelfs de betere dierentuinen worstelen, vermijdt. Er zijn echter ook nog heel wat andere innovaties, die mensen in staat stellen om wilde dieren te bewonderen zonder hen schade toe te brengen en te storen (zoals holografische dieren en robotdieren of animatronics). Wat de bestaande zoo’s betreft, is de visie van GAIA genuanceerd. 

Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA legt uit: “De betere zoo’s doen veel moeite om bij de dieren de nefaste impact van verveling en frustratie als gevolg van de beperktheid van hun leefomgeving in gevangenschap te beperken. Maar zelfs zij kunnen nooit alle dieren geven wat ze nodig hebben. Daarom stellen we voor dat de dierentuinen zichzelf heruitvinden door met nieuwe technologieën aan de slag te gaan. Dieren, die de meeste negatieve gevolgen dragen van de gevangenschap en de hoogste welzijnseisen stellen (denk maar aan olifanten, mensapen, dolfijnen enz.) zouden dus bij voorrang vervangen kunnen worden door innovatieve technologieën. GAIA voorziet een geleidelijk proces, waarbij er wellicht ruimte zal zijn voor een hybride zoo met zowel levende als virtuele dieren. Op lange termijn zouden de zoo’s zich ook kunnen ontpoppen als opvangcentra voor wilde dieren (onder andere uit circussen), waar veel nood aan is.” 

Of er in deze opvangcentra nog plaats zal zijn voor bezoekers? Zeker! Al moeten de noden van de dieren steeds voorrang krijgen. GAIA is van mening dat een opvangcentrum een veel groter educatief potentieel heeft dan een klassieke zoo: zo kunnen mensen leren over het trieste lot van de dieren, die er opgevangen worden. Daarnaast valt er uit dieren, die heel hun leven in gevangenschap leven en enkel dienen als vertier van de mens, weinig te leren over hun ware aard en hun gedrag in het natuurlijk biotoop, daar hun gedrag in gevangenschap niet kan tippen aan de rijkdom van hun natuurlijke gedragingen in vrijheid. 

 

Met dit project wil GAIA zeker niet de confrontatie opzoeken met dierentuinen. Michel Vandenbosch legt uit: 

“We roepen de dierentuinen op om open te staan voor een discussie over de mogelijkheden van de vele nieuwe technologieën. Met de lancering van de Zoo van de Toekomst geeft GAIA hiertoe een aanzet. De virtuele mogelijkheden, die ons vandaag ter beschikking staan, zullen in de toekomst zonder twijfel nog op punt gesteld worden, en dit zowel in het belang van de dieren alsook van de dierentuinen zelf.”

GAIA kijkt er alvast enorm naar uit om deze zomer de zoo van de toekomst tot bij de mensen te brengen.