Image
visjes drinken
20 februari 2025

Aanstaande zondag vindt in Geraardsbergen het jaarlijkse Krakelingenfeest plaats, een evenement dat gekenmerkt wordt door eeuwenoude tradities. Een van de meest controversiële gebruiken binnen dit feest, het zogenaamde "visjes drinken", is sinds 1 januari 2025 verboden door de nieuwe Vlaamse Codex Dierenwelzijn (Art. 6). GAIA zal ter plaatse toezien op de naleving van dit verbod en overtredingen rapporteren aan de bevoegde instanties.

dieronwaardig en in strijd met de nieuwe Vlaamse Codex Dierenwelzijn

Tijdens het Krakelingenfeest drinken de burgemeester, schepenen en andere notabelen wijn waarin zich levende vissen bevinden. “Visjes drinken” uit een schaal rode wijn is een vorm van dierenleed die niet meer in lijn is met de geëvolueerde normen voor dierenwelzijn in de moderne samenleving. De nieuwe Vlaamse Codex Dierenwelzijn maakt een einde aan deze dieronwaardige praktijk

Verstrengde wetgeving en historische strijd

De Codex Dierenwelzijn van de Vlaamse Regering verbiedt het doden van dieren voor volksvermaak en stelt expliciet een einde aan het "visjes drinken". GAIA strijdt al sinds de jaren '90 tegen deze praktijk en verwelkomt de invoering van deze wet als een langverwachte overwinning voor dierenrechten.

Een studie van de Universiteit Gent toonde destijds al aan dat de visjes ernstig letsel aan hun kieuwen oplopen en dat vissen pijn kunnen ervaren. In 2000 werd het "visjes drinken" door de rechtbank van eerste aanleg in Ieper als een inbreuk op de Dierenwelzijnswet beschouwd, wat in 2001 tot een tijdelijk verbod leidde. Echter, het Gentse Hof van Beroep herriep deze uitspraak, waardoor de praktijk opnieuw werd toegestaan. Met de nieuwe wetgeving wordt deze dieronwaardige traditie nu definitief verboden.

"Tradities zijn geen excuus zijn voor dierenleed. Het verbod op visjes drinken moet zondag overal in Geraardsbergen nageleefd worden, ook in de cafés. Tegen inbreuken, zullen we klacht indienen bij de gerechtelijke instanties en bij de Vlaamse inspectiedienst dierenwelzijn."

Michel Vandenbosch
GAIA-voorzitter

GAIA roept het stadsbestuur en de politie op om de wet strikt te handhaven en overtredingen aan te pakken. Het naleven van de dierenwelzijnswet is een gezamenlijke verantwoordelijkheid en een belangrijke stap richting een samenleving waarin respect voor dieren vanzelfsprekend is.