Image
Dierproeven
22 augustus 2022

Ondanks wetenschappelijke vooruitgang en beloftes blijven dierproeven plaatsvinden in Europa

19 augustus 2022 - In tijden waarin er meer dan ooit aandacht is voor welzijn, duurzaamheid en vooruitgang lijkt het onwaarschijnlijk dat jaarlijks nog steeds miljoenen levende wezens vreselijk lijden onder dierproeven. Toch is dat het geval. Het aantal dierproeven in Europa is de afgelopen tien jaar zowat gelijk gebleven, ondanks de grote vooruitgang van de wetenschap en beloftes van Europese beleidsmakers om dierproeven te vervangen door diervriendelijke alternatieven. Om eindelijk een einde te maken aan dit onnodig lijden schaart GAIA zich achter het Europees Burgerinitiatief (EBI) ‘Maak Europa Dierproefvrij’. Het doel is om tegen eind augustus 30.000 Belgische handtekeningen te verzamelen. Tekenen kan via www.savecrueltyfree.eu. De campagne krijgt onder meer de steun van verschillende bekende Belgen.

Europees Burgerinitiatief

Dit jaar bestaat het systeem van het Europees Burgerinitiatief (EBI) tien jaar. Een EBI is een mechanisme waarmee Europese burgers de Europese Commissie kunnen oproepen om nieuwe wetgeving over een bepaald thema voor te stellen. De Commissie kan een initiatief pas in overweging nemen als hiervoor de handtekeningen van minstens één miljoen EU-burgers zijn verzameld. In tegenstelling tot een gewone petitie richt een EBI zich rechtstreeks tot de Commissie en kan het leiden tot veranderingen in de Europese wetgeving.

Dit EBI rond dierproeven roept de Europese Commissie op om het verbod op dierproeven voor cosmetica te beschermen en te versterken door ervoor te zorgen dat de veiligheid van cosmetica en hun ingrediënten voor consumenten, werknemers en het milieu alleen wordt beoordeeld aan de hand van methoden waar geen testen op dieren aan te pas komen.

Ook al is de kaap van 1 miljoen handtekeningen recent overgeschreden, toch wil dit niet zeggen dat het doel is bereikt. Bij een Europees Burgerinitiatief zijn er zijn namelijk minstens 1,3 miljoen ondertekenaars nodig om zeker te zijn dat er voldoende geldige handtekeningen zijn verzameld. Het doel dat GAIA voorop heeft gesteld voor België is om 30.000 handtekeningen te verzamelen, terwijl er nu nog maar zo’n 15.000 zijn. Tijd voor actie dus.

Bekende Belgen diep geraakt door beelden van dierproeven

Om de pijnlijke waarheid niet uit de weg te gaan, sloeg GAIA de handen in elkaar met zes bekende Belgen die beelden te zien kregen van laboratoriumtesten op dieren. Vlaamse acteurs Mathieu Carpentier, Ilse La Monaca en Nicoline Hummel waren diep geraakt door deze gruwelijke beelden, net als Franstalige DJ Mademoiselle Luna en TV- en radiogezichten Gaetan Bartosz en Samy Amenzou.

Ook op sociale media deelden al heel wat bekende Belgen en influencers de oproep om het Europees Burgerinitiatief te ondersteunen. Onder andere presentatrice Julie Van den Steen, schrijfster en blogger Elisabeth van Lierop en actrice Dorien Reynaert betuigden al hun steun voor de campagne en tekenden voor een Europa zonder dierproeven.

Tijd om de ogen te openen

Wie het Europees Burgerinitiatief wil ondertekenen en mee wil helpen aan een Europa zonder dierproeven, kan op de website www.savecrueltyfree.eu tekenen via itsme of via het ingeven van een geldig rijksregisternummer. Het is tijd voor verandering, tijd om de ogen te openen.