Federale overheid blijft vergunningen afleveren voor het transport van levende dieren over lange afstanden

Federale overheid blijft vergunningen afleveren voor het transport van levende dieren over lange afstanden

GAIA informeert
26 juli 2018

Hoewel de drie gewestministers van Dierenwelzijn voorstander zijn van een beperking van de duur van het transport van levende dieren, staat de federale regering toe dat levende dieren, vooral runderen, steeds vaker worden geëxporteerd naar derde landen zoals Turkije.

Om die tegenstrijdigheid op te helderen, richtte Vlaams parlementslid Yoleen Van Camp (N-VA) een parlementaire vraag aan de federale minister van Landbouw, Denis Ducarme (MR). Ducarme schoof de verantwoordelijkheid volledig van zich af en beweerde dat de gewesten verantwoordelijk zijn.

Niets is minder waar… . Terwijl de gewesten bevoegd zijn voor de afgifte van getuigschriften van vakbekwaamheid voor de chauffeurs, blijft de federale overheid (via het FAVV) bevoegd voor de afgifte van het certificaat van goedkeuring van het voertuig en de vergunningen voor het vervoer. De laatste twee zijn nodig om levende dieren over lange afstanden te vervoeren.

GAIA roept de federale minister van Landbouw op om zijn verantwoordelijkheid in dit dossier op te nemen en het standpunt van de regionale ministers van Dierenwelzijn te onderschrijven door niet langer exportvergunningen af te leveren voor langeafstandstransporten van vee. Schrijf nu naar Denis Ducarme (MR) en help ons het lijden van duizenden dieren per jaar te verminderen! www.gaia.be/nl/campagne/stop-the-trucks

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.