FEBEV en Chevideco slaan de bal mis over paardenvleescampagne van GAIA

FEBEV en Chevideco slaan de bal mis over paardenvleescampagne van GAIA

GAIA informeert
31 juli 2013

FEBEV, de federatie Belgisch Vlees en Chevideco, de belangrijkste Belgische invoerder van paardenvlees, reageert op de campagne van GAIA door te ontkennen dat er een probleem zou zijn met het paardenvlees dat in België op de markt komt. Volgens hen is er niets aan de hand met de traceerbaarheid van het vlees en het welzijn van de paarden. De resultaten van het onderzoek dat GAIA voerde in mei 2013 in Roemenië tonen nochtans aan dat Roemeense paarden bestemd voor de Belgische markt mishandeld worden. Ook in Argentinië is de situatie schrijnend.

FEBEV en Chevideco ontkennen dat de paarden zonder verdoving geslacht worden. GAIA heeft niet kunnen vaststellen dat dit gebeurt (geen toegang tot de slachthuizen) en heeft dit ook nooit beweerd. Maar de dierenrechtenorganisatie stelt wel vast dat Chevideco verdoving niet opneemt in het lastenboek voor haar leveranciers in Roemenië en Zuid-Amerika. Misschien hebben FEBEV en Chevideco het over de situatie in eigen land? Ook wat de identificatie met chip betreft heeft Chevideco het over Belgische praktijken. In Argentinië zagen onderzoekers van GAIA hoe paarden na lange transporten pas op de verzamelplaatsen geïdentificeerd werden door middel van oormerken of brandmerken (verboden in Europa). Bovendien komen in Argentinië veel gestolen paarden in het vleescircuit terecht.

Lastenboek vol gaten

Het lastenboek van Chevideco, dat GAIA kon inkijken, bevat veel gaten. Zo mogen paarden vervoerd worden in open vrachtwagens - zonder bescherming tegen weersomstandigheden - en gelden vele voorschriften bijvoorbeeld niet voor Argentinië. Bovendien verbiedt het lastenboek het gebruik van honden en scherpe voorwerpen om de paarden op te laden helemaal niet. Er worden evenmin maximale transporttijden opgelegd. Onderzoekers van GAIA konden transporten van 15 uur volgen in Argentinië zonder eten, drinken of rust voor de dieren. GAIA pakt Chevideco geenszins koudweg zoals in het persbericht van FEBEV wordt beweerd. GAIA-directeur Ann De Greef had enkele weken geleden een geprek met de CEO van Chevideco. Ze bezorgde opmerkingen op het lastenboek, maar kreeg daarop geen enkele reactie.

De sleutel ligt bij supermarkten

"Het is ondertussen klassiek dat een sector waar grote mistoestanden worden vastgesteld elke betrokkenheid ontkent. Dat zijn we ondertussen gewoon. Maar de beelden liegen niet." zegt Ann De Greef, directeur van GAIA. "De bal ligt nu in het kamp van de supermarkten. Want zij hebben de kans om verandering te brengen. We rekenen erop dat Carrefour, Colruyt en de andere ketens stoppen met paardenvlees te verkopen, net zoals Lidl, zolang niet de nodige garanties op het welzijn van de paarden in alle fasen van het productieproces kunnen gegeven worden."

Zomertournee

Gisteren ging in Antwerpen de zomertournee van GAIA van start die tien steden in Vlaanderen en Wallonië aandoet. Voorbijgangers worden geïnformeerd over het leed van de paarden in Roemenië en Argentinië vooaleer ze op het bord van de Belgische consument terechtkomen. De reacties waren alvast erg postief: verschillende hondenden protestkaarten bestemd voor Colruyt en Carrefour werden ondertekend. Morgen houdt de zomertournee halt in Gent op de Korenmarkt.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.