Image
Vos
2 maart 2023

Ook in België wordt proportioneel het vereiste aantal ruimschoots behaald: GAIA verzamelt 31.091 handtekeningen

Brussel, 2 maart 2023 - Het Europees burgerinitiatief voor een bontvrij Europa (ECI Fur Free Europe) werd gisterennacht afgesloten met een recordaantal handtekeningen. In minder dan tien maanden tijd ondertekenden meer dan 1,7 miljoen Europese burgers het voorstel om pelsdierkwekerijen en de verkoop van bont in de hele EU te verbieden. Nog nooit werden voor een Europees burgerinitiatief zoveel handtekeningen verzameld. GAIA trok de kar in België en verzamelde met zijn campagne 31.091 handtekeningen in ons land. Een krachtig signaal aan de Europese Commissie, die, zodra de handtekeningen gevalideerd zijn, verplicht is om het thema te agenderen en initiatieven te nemen.

Het burgerinitiatief Fur Free Europe werd in mei 2022 gelanceerd door Eurogroup for Animals en kreeg de steun van GAIA (zie website) voor België en van meer dan tachtig andere Europese organisaties. Het initiatief roept op tot een EU-verbod op het kweken van pelsdieren voor bontproductie en een EU-verbod op de handel in bontproducten. 

21 lidstaten

Om gehoord te worden door de Europese Commissie moet een burgerinitiatief 1 miljoen gevalideerde handtekeningen behalen. Fur Free Europe zal daar zeker in slagen. Dit burgerinitiatief bereikte bovendien ook de handtekeningendrempel in maar liefst eenentwintig lidstaten waaronder België (drempel voor België: 14.805).

Verwacht wordt dat de Europese Commissie eind 2023 een voorstel zal publiceren om de EU-wetgeving inzake dierenwelzijn te verbeteren en in overeenstemming te brengen met de meest recente wetenschappelijke inzichten. Een verbod op het kweken van pelsdieren voor bont moet absoluut in het voorstel worden opgenomen.

GAIA

Het burgerinitiatief pleit bovendien voor een verbod op de handel in de EU van bontproducten. Op die manier kunnen er niet langer producten van wreedheid en pelsdierenleed op de Europese markt terechtkomen. 

GAIA-directeur Ann De Greef: “In België zijn we er met GAIA in geslaagd om de pelsdierkwekerij te verbieden. Alle pelsdierkwekerijen in ons land zijn dicht en we zijn vastberaden om samen met 1,7 miljoen Europese burgers hetzelfde te bereiken op Europees niveau. Dit recordaantal handtekeningen spreekt boekdelen. Europeanen willen geen bont meer: geen kwekerijen en geen handel. En dat is logisch, want deze gruwelindustrie tart iedere verbeelding. De Europese Commissie moet er zo snel mogelijk een einde aan maken.”