Image
31 mei 2018Kippen die opeengepropt zitten in een omgekeerde winkelkar alsof ze in een kooi zitten. Met zijn meest recente actie, schakelt dierenrechtenorganisatie GAIA een versnelling hoger in zijn Boycot-cot campagne tegen Carrefour omdat de grootwarenhuisketen nog steeds kooieieren gebruikt in zijn huismerkproducten. Om de druk op te voeren, vraagt GAIA iedereen een protestmail te sturen naar Carrefour via de website: www.boycotcot.be

Dankzij de Boycot-cot campagne van GAIA liggen sinds 2010 geen verse kooieieren meer in de winkelrekken van de Belgische supermarkten. Kooieieren worden echter wel nog verwerkt in producten die eieren bevatten zoals koekjes, mayonaises, sauzen, verse pasta, nagerechten, kant-en-klaar maaltijden etc... GAIA overlegt met grootwarenhuisketens en voedingsbedrijven en dringt er bij hen op aan om bewust te kiezen voor eieren van kippen die niet in legbatterijen gehouden worden (scharrel- en vrije uitloopeieren). Hierdoor krijgen miljoenen kippen jaarlijks een beter leven.

Slechte leerling

Deze samenwerking heeft reeds de nodige resultaten opgeleverd. Zo hebben Colruyt, Lidl, Albert Heijn, en heel recent Delhaize en Metro Group beslist om samen te werken met leveranciers die een beter dierenwelzijn waarborgen. Carrefour blijft voorlopig de slechte leerling van de klas en volhardt in de boosheid, ondanks talrijke aanmoedigingen door GAIA om hun eigen merkproducten kooiei-vrij te maken.

Amper grotere kooien

Naar schatting leeft de helft van de Belgische legkippen vandaag in kooien. Sinds 1 januari 2012 zijn de traditionele kooien verboden in de Europese Unie ten voordele van verrijkte kooien. Maar die verrijking stelt niet veel voor. Elke kip heeft amper 750 cm2 ter beschikking, of een klein beetje groter dan een A4-blad. Voordien had elke kip iets minder dan een A4-blad ter beschikking. De rudimentaire voorzieningen – een (ontoereikend) nest, een draadgazen ondergrond, een (te lage) zitstok en een beetje scharrelmateriaal – voldoen nog steeds niet aan de basisnoden van de legkippen.

news_carrefoureieren.pdf
Document
Download de visueel
PDF, 1.14mb

GAIA heeft een lijst gepubliceerd van merken in België die de kip uit de kooi gelaten hebben in hun producten.