Dieren in de Grondwet voor het eerst besproken in de Senaat

Dieren in de Grondwet voor het eerst besproken in de Senaat

GAIA informeert
16 januari 2018

Nooit eerder werd in de senaat een wetsvoorstel besproken dat de verankering van de zorg, de eigen belangen en de eigen waardigheid van dieren in de Grondwet beoogt. Dat gebeurde gisteren in de senaatscommissie 'Institutionele Aangelegenheden' waar de aanwezige senatoren zich positief uitten over het voorstel tot grondwetsherziening van Sabine de Bethune (CD&V), dat senaatsvoorzitster Christine Defraigne (MR) mee heeft ingediend.

Ook Annick De Ridder (N-VA): "Anno 2018 is het de verdomde plicht van alle relevante overheden om het dierenwelzijn en de eigen waardigheid van dieren af te dwingen en voor de lagere rechtbanken om er mee over te waken”, Bert Anciaux (sp.a): “Chapeau voor de indiener; dieren als levende wezens met gevoel, daar schaar ik me 100 % achter" en Petra De Sutter (Groen): “Dierenrechten grondwettelijk verankeren vind ik historisch heel belangrijk, dit initiatief is een enorme stap vooruit en zegt iets over ons beschavingsniveau” spraken zich positief uit.

De commissie besliste dat er in maart hoorzittingen komen over de wetenschappelijke aspecten van dieren als wezens met gevoelsvermogen, de juridische en constitutionele dimensie, wat er maatschappelijk leeft hieromtrent, de situatie in het buitenland en voorbeelden in andere landen, die rechtspersoonlijkheid aan bepaalde dieren toekenden. Senator de Bethune verwees uitdrukkelijk naar de campagne van GAIA en meer bepaald naar onze petitie.

Meer nieuwsberichten over:

Ja, voor dieren in de Grondwet

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.