Chimpansee Maaike (1983-2021) is niet meer

Chimpansee Maaike (1983-2021) is niet meer

GAIA informeert
02 juni 2021

Chimpansee Maaike (1983-2021) is niet meer

Michel Vandenbosch: « Zonder Maaike zou mijn leven mogelijk een heel andere wending genomen hebben » Maaike is niet meer. Haar gezondheidstoestand was zodanig erg achteruit gegaan dat de dierenartsen van de Antwerpse #Zoo besloten haar te euthanaseren. Haar trieste lotgevallen hadden een beslissende impact op de levensloop van GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

In 1985 arriveerden twee bleekgezichtchimpanzees in het koninklijk Paleis. De toenmalige koning Boudewijn, op bezoek in Zaïre (nu Congo), had de mensapen cadeau gekregen van Mobutu. In juten zakken in het koninklijk vliegtuig gesmeten, kwamen ze meer dood dan levend aan in België. Het ging om een illegale transactie van zeer bedreigde dieren, anders gezegd, smokkel. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch, toen 24 jaar, bracht de affaire aan het licht als vertegenwoordiger van de de International Primate Protection League in België. Het schandaal ging de wereld rond. De « apen van de Koning werden overgebracht naar de Antwerpse Zoo, waar een van hen kort nadien stierf. Alleen Maaike overleefde de lijdensweg. Michel Vandenbosch kwam op voor Maaike. Uiteindelijk legde de Belgische regering een nieuw protocol vast: voortaan mochten staatshoofden geen diplomatieke « geschenken van dergelijke aard » meer aannemen. In 1999 stond Michel Vandenbosch opnieuw op de bres voor Maaike, die meer dan een jaar geïsoleerd werd van haar groepsgenoten. Zijn actie trof doel: Maaike mocht weer bij de andere chimpansees. Michel Vandenbosch: « ‘Het schandaal van de apen van de Koning’ deed mij beslissen van de strijd voor het welzijn en de rechten van dieren mijn levenswerk te maken. Maaike maakt deel uit van mijn persoonlijke geschiedenis. Zij staat symbool voor de beginfase van mijn levenswerk. Vaarwel, Maaike. » Ze is 38 jaar geworden.

Copyright Picture GazetVanAntwerpen

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.