Image
vogels
27 mei 2025

In 2022 werden in België meer dan 316 miljoen dieren vervoerd naar slachthuizen. 850.800 van hen haalden de eindbestemming niet levend. Ze stierven onderweg – vaak in overvolle vrachtwagens, zonder voldoende water, rust of ventilatie.

 

kaart

 

De dieren die het zwaarst getroffen zijn, zijn vogels, zoals kippen, kalkoenen en eenden. In totaal stierven 839.559 van deze dieren nog vóór aankomst. Op de tweede plaats staan varkens, met 5.163 doden tijdens het transport. Daarna volgen konijnen, waarvan er 3.431 het niet overleefden. Vissen en schaaldieren worden niet eens meegerekend in deze cijfers, wat ronduit schandalig is.

kippen

Vogels: de grootste aantallen én meeste doden

In totaal werden 302.896.020 vogels vervoerd. Daarvan stierven 839.559 dieren onderweg naar het slachthuis. Kippen, kalkoenen en andere vogels behoren daarmee tot de grootste groep slachtoffers.

koeien

Koeien: 2.611 doden

In 2022 werden 760.922 koeien (koeien, stieren en kalveren) vervoerd. Daarvan stierven 2.611 dieren voor ze het slachthuis bereikten. Dat aantal ligt opvallend hoog in verhouding tot het totaal. Ter vergelijking: in 2020 ging het nog om 1.828 koeien. De sterftegraad bij koeien blijft dus bijzonder zorgwekkend.

varkens

Varkens: meer dan vijfduizend doden tijdens transport

Er werden in totaal 10.548.739 varkens vervoerd. Onderweg stierven 5.163 dieren. Ook in 2022 ging het dus nog steeds om duizenden individuele levens die onderweg verloren gingen.

konijnen

Konijnen: kwetsbaar en zwaar getroffen

Bij de 2.482.312 vervoerde konijnen vielen 3.431 doden te betreuren. Konijnen zijn bijzonder gevoelig voor stress, hitte en schokken. De omstandigheden tijdens transport eisen een zware tol van deze kwetsbare dieren.

Een systeem dat faalt en doet lijden

Elk dier dat onderweg sterft, is er één te veel. Deze sterfgevallen wijzen op structurele problemen in de transportpraktijken: overvolle vrachtwagens, lange reistijden, extreme temperaturen en een gebrek aan controle. GAIA vraagt daarom onder meer om een verbod op het vervoer van levende dieren tussen lidstaten en naar landen buiten de EU, en pleit voor veel strengere regels rond transportomstandigheden, zowel in België als op Europees niveau.

Kies mee voor minder leed

Het probleem stopt niet bij het transport alleen. De veeteelt zelf veroorzaakt dagelijks immens veel dierenleed en eindigt altijd met de dood van het dier. Ook dieren die het transport wél overleven, worden uiteindelijk geslacht. Daarom roept GAIA iedereen op om kritisch te kijken naar wat u op uw bord legt en te kiezen voor plantaardige alternatieven. Elke stap in die richting betekent minder leed.

👉 Ontdek hoe u makkelijk plantaardig kunt eten in onze (gratis) gids voor de beginnende vegan. 

Transport Dieren - Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV / AFSCA).
Document
PDF, 241.8kb