Image
Photo de saumon
Cold Water heeft de gemeente Baelen onlangs laten weten af te zien van de plannen om een zalmkwekerij te bouwen. Een belangrijke overwinning voor GAIA.
26 oktober 2023

Wat vooraf ging

In september heeft de Waalse minister van Dierenwelzijn en Milieu, Céline Tellier, de aanvraag voor een proefboring van Cold Water afgewezen. Het Zwitserse bedrijf had echter 60 dagen de tijd om de weigering aan te vechten. Nu deze termijn verstreken is zonder dat er beroep werd aangetekend, kunnen GAIA en de vele burgers die tegen het project gekant zijn opgelucht ademhalen. 


Een strijd tegen het lijden van zalm

GAIA was fel gekant tegen het project om redenen van dierenwelzijn. Bij dit soort kweek worden vaak overvolle kunstmatige bassins gebruikt, waarin trekvissen die in het wild duizenden kilometers per jaar kunnen afleggen, voor het leven gevangen worden. Het leed dat hierdoor wordt veroorzaakt is dan ook aanzienlijk. Bovendien leiden deze extreme omstandigheden in gevangenschap, in combinatie met de snelle vetmesting, tot bijzonder hoge sterftecijfers.
 

Oostende nog steeds in de vuurlinie

Terwijl het idee in Baelen definitief is begraven,  is het nog actief in Oostende, waar een ander Noors bedrijf, Columbi Salmon, een intensieve zalmkwekerij wil bouwen met een productiecapaciteit van ongeveer drie miljoen vissen per jaar. Naar aanleiding van de bouwvergunning die Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir aan het bedrijf verleende, tekende GAIA beroep aan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. 

Wordt vervolgd.