"Allerlaatste" stierenspelen Elsegem vonden plaats onder strenge voorwaarden voor dierenwelzijn

"Allerlaatste" stierenspelen Elsegem vonden plaats onder strenge voorwaarden voor dierenwelzijn

GAIA informeert
25 mei 2010

De stierenspelen van afgelopen zondag in Elsegem (Wortegem-Petegem) zijn, wat het dierenwelzijn betreft, verlopen volgens de afspraken die GAIA maakte met organisator Willy Naessens. Dat stelden waarnemers van GAIA ter plaatse vast. Willy Naessens gaf GAIA zijn woord dat deze editie van de stierenspelen ook de laatste is. Dat deelde hij vorige zondag ook mee aan het publiek. Naessens gaf toe dat hij enkele jaren geleden al beloofd had een dergelijk spektakel niet meer te organiseren. Maar hij was het vergeten. "En een niet nagekomen belofte maakt dubbele schuld", gaf Naessens ruiterlijk toe.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch en Willy Naessens waren strikte voorwaarden overeengekomen. Elke deelnemer die schopt of slaat naar of op de dieren, zou onmiddellijk worden uitgesloten. Het evenement zou dan worden stopgezet. Ook was het trekken aan of de dieren vasthouden bij de staart, de kop, de hoorns, de vacht of de poten, verboden. Het opjagen van een stier waardoor het dier ten val komt, zou met onmiddellijke uitsluiting bestraft worden. Ook indien een dier een kwetsuur oploopt, zouden de stierenspelen worden stopgezet. Een dierenarts keek mee toe op het welzijn van de dieren en stond in voor de onmiddellijke verzorging van eventuele kwetsuren. Stroomstokken om de dieren in de arena te jagen, waren streng verboden en ook dat werd nauwgezet in het oog gehouden door waarnemers van GAIA. De dieren moesten ook beschikken over voldoende drinkbaar water.

Davy De Groote van GAIA: "De afspraken, die we vooraf maakten met de organisator, werden gerespecteerd. Toen ik vroeg het evenement stop te zetten omdat een stier duidelijke tekenen van grote vermoeidheid vertoonde, werd daar onmiddellijk op ingegaan."

Deelnemers aan de 'stierenspelen' moeten in een soort arena een bloem van de kop van een stier trachten weg te plukken. Dat lijkt onschuldig, maar in de praktijk leidt dat meer dan eens tot balorig gedrag van de deelnemers tegenover de dieren. Bovendien reageren de stieren (vaches landaises uit Zuid-Frankrijk) niet zonder agressie op de deelnemers, die zelf riskeren gewond te raken.

"Van Willy Naessens vernamen we dat buiten de duur van het evenement de dieren opgesloten zitten in de transportwagen, die hen uit het Zuiden van Frankrijk (Camargue) naar ons land heeft vervoerd. Een bijkomende reden om dit spektakel niet meer te organiseren, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch, die in elk geval tevreden is met de constructieve houding van Willy Naessens.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.