Een wetsvoorstel dat dierenbeschermingsorganisaties zoals GAIA opnieuw het recht geeft om juridische stappen te ondernemen tegen dierenmishandeling, wordt momenteel besproken in de Kamer. Samen met 55 andere organisaties roept GAIA politici op om dit essentieel wetsvoorstel te steunen. Uit een IPSOS-enquête (afgenomen 28 en 29 november 2024), uitgevoerd in opdracht van GAIA, blijkt dat een overgrote meerderheid van de Belgen daar achter staat.
Herstel van onrecht
Sinds de uitspraak van het Hof van Cassatie op 11 juni 2024 kunnen dierenbeschermingsorganisaties zoals GAIA geen juridische stappen meer ondernemen tegen dierenmishandelaars of zich burgerlijke partij stellen in zaken van dierenmishandeling. Deze beslissing, gebaseerd op het vermeende gebrek aan “persoonlijk belang”, zorgde voor grote maatschappelijke verontwaardiging.
Om deze situatie recht te zetten, heeft Kamerlid Meyrem Almaci (Groen) een wetsvoorstel ingediend. Tijdens de eerste hoorzittingen op 22 oktober verdedigde Michel Vandenbosch, GAIA-voorzitter, samen met juridische experts de noodzaak van het wetsvoorstel. Op 10 december staan nieuwe hoorzittingen gepland ter afronding van de debatten in de Kamercommissie Justitie en in afwachting van de uiteindelijke stemming.
Een zorgwekkende achteruitgang voor dierenbescherming
Decennialang konden organisaties zoals GAIA optreden als burgerlijke partij, waarbij ze een cruciale rol speelden in het verdedigen van mishandelde dieren en het bestraffen van daders. Sinds juni is dit recht echter weggenomen.
“Dat leidt er toe dat gevallen van dierenmishandeling onbestraft blijven en dat is onaanvaardbaar."
Tweede poging
De strijd om dit recht wettelijk vast te leggen en nu dus te herstellen is niet nieuw. In 2020 dienden Sophie Rohonyi en François De Smet (DéFI) al een soortgelijk wetsvoorstel in. Ondanks brede steun onder de bevolking werd dit voorstel niet goedgekeurd. Het huidige voorstel van Meyrem Almaci biedt een nieuwe kans om dit essentiële recht te herstellen.
Grote steun van de Belgische bevolking
Uit de IPSOS-enquête blijkt:
- 79% van de Belgen vindt dat dierenbeschermingsorganisaties zoals GAIA, dieren in de rechtbank moeten kunnen verdedigen tegen dierenmishandeling en inbreuken op de dierenwelzijnswetgeving.
- 72% vindt dat politici actief moeten steunen.
- Zes op de tien Belgen geven aan dat hun stemgedrag en hun beeld van politieke partijen zou verbeteren als deze partijen het wetsvoorstel zouden steunen.
Deze resultaten laten zien dat de grote meerderheid van de Belgen de cruciale rol van dierenbeschermingsorganisaties als GAIA om dierenbeulen te bestraffen erkent.
Oproep aan politici
“Wij roepen de politici op om dit wetsvoorstel te steunen. Meer dan 7 Belgen op 10 willen dat ook organisaties die voor dieren opkomen, zoals organisaties die het milieu beschermen het recht hebben om voor het milieu in rechte op te treden, dieren doeltreffend moeten kunnen verdedigen in de rechtbank. Zoniet zal veel dierenmishandeling straffeloos gepleegd worden.”
In een brief roepen 55 dierenbeschermingsorganisaties uit het hele land de federale parlementsleden op om het wetsvoorstel te steunen. Dit zou GAIA en andere organisaties in staat stellen opnieuw dieren in de rechtbanken te verdedigen en hun cruciale rol te hervatten om dierenmishandelaars te doen veroordelen.
De hoorzittingen in de commissie Justitie in het federaal parlement op dinsdag, 10 december vormen een beslissend moment in de parlementaire behandeling van dit wetsvoorstel. GAIA roept de volksvertegenwoordigers die lid zijn van de Commissie op om hun steun te betuigen aan het recht van organisaties als GAIA. Het is noodzakelijk dat hun cruciale rol als verdedigers van de dieren in de rechtbanken in wetgeving wordt vastgelegd.