
Vertrouwelijke documenten bewijzen: LVMH steunt actief de bontindustrie
GAIA onthult samen met de Britse dierenrechtenorganisatie Respect for Animals interne documenten waaruit blijkt dat luxegigant LVMH, moederbedrijf van onder andere Louis Vuitton, Dior en Givenchy, in 2024 maar liefst 300.000 euro heeft overgemaakt aan de International Fur Federation (IFF). Deze internationale bontfederatie zet alles op alles om een tanende industrie in stand te houden. Dit terwijl elk jaar nog steeds 7 miljoen dieren in Europa onder gruwelijke omstandigheden worden gedood voor hun bont.

LVMH steunt actief de bontlobby
Uit de documenten blijkt dat LVMH niet alleen bont verkoopt via merken zoals Louis Vuitton, maar ook financieel bijdraagt aan de Internationale Bontfederatie IFF. In 2024 alleen al ging er 300.000 euro naar deze lobbygroep, die in 1949 werd opgericht om de belangen van de bontindustrie te verdedigen.
Hoewel de IFF beweert haar leden op de hoogte te houden van wetenschappelijke en politieke ontwikkelingen rond dierenwelzijn, tonen de onthulde documenten een ander beeld. De federatie gebruikt lobbystrategieën om het dreigende einde van de bontsector af te wenden.

Dit omvat onder andere communicatiecampagnes die bont promoten als ‘duurzaam’ en het beïnvloeden van beleidsmakers wereldwijd. In Europa groeit de kans op een verbod op de kweek van pelsdieren voor bontproductie – een praktijk die al verboden is in 15 EU-lidstaten, waaronder België. Ook in de VS en Azië voert de IFF actief campagne tegen regelgeving die bont aan banden zou kunnen leggen.

De IFF zoekt naar nieuwe locaties voor bontproductie nu het imago van China als productieland te negatief is en Noord-Amerika financieel minder interessant blijkt. Oekraïne wordt overwogen als nieuwe locatie voor bontfokkerijen na afloop van het conflict.

Daarnaast richt de bontlobby zich ook op jonge modeontwerpers. Via gerichte programma’s probeert de sector bont opnieuw populair te maken, door het een ‘duurzaam’ imago aan te meten.
LVMH’s ethische façade
In 2021 rechtvaardigde LVMH het gebruik van bont nog steeds. Het persagentschap AFP kreeg te horen dat de groep “het gebruik van bont door (zijn) merken zou toestaan om (zijn) klanten die bontproducten willen dragen, producten aan te bieden die op de meest ethische en verantwoordelijke manier zijn gemaakt”.
“Terwijl LVMH praat over ethiek, financiert ze actief de wrede uitbuiting van pelsdieren. Consumenten moeten weten dat als ze producten van Dior, Givenchy, Kenzo of Louis Vuitton kopen, ze indirect dierenmishandeling steunen. We roepen het publiek op om alle LVMH-merken te boycotten zolang ze meewerken aan de mishandeling en afslachting van dieren. ”
Belgische consumenten wijzen bont af
Uit een opiniepeiling uitgevoerd door DEDICATED in januari 2025 in opdracht van GAIA, blijkt dat bijna 3 op de 5 Belgen het onaanvaardbaar vinden dat merken nog steeds dierlijk bont gebruiken. Bovendien heeft 76% van de ondervraagden een negatief beeld van merken die bont blijven verkopen.
Terwijl veel modehuizen zoals Max Mara, Dolce & Gabbana, Saint Laurent, Valentino, Prada, Gucci, Versace, Alexander McQueen, Balenciaga, Hugo Boss en Armani al lang gestopt zijn met het gebruik van bont, blijft LVMH volharden en gaat het zelfs zo ver dat het de ontwikkeling van de sector actief financiert.
GAIA eist onmiddellijke stopzetting van bontgebruik
GAIA roept LVMH op om per direct te stoppen met de verkoop van bont en de financiering van de bontlobby. We roepen het publiek op om actie te ondernemen via onze campagnewebsite www.stoplvmh.be.
In februari onthulden we al undercoverbeelden uit Poolse en Roemeense bontfokkerijen. Deze beelden tonen de verschrikkelijke omstandigheden waarin dieren worden gehouden en gedood. Nu bewijzen de nieuwe documenten onomstotelijk dat LVMH niet alleen bont verkoopt, maar ook actief meewerkt aan het voortbestaan van deze wrede industrie.
Het is tijd voor verandering. Schiet in actie en zeg samen met GAIA NEE tegen bont!