Image
abattage sans étourdissement fête du sacrifice
2 juni 2025

Van vrijdag 6 tot dinsdag 9 juni 2025 vindt het islamitische offerfeest, Aïd el-Kebir, plaats. Elk jaar worden er tijdens deze periode talrijke illegale slachtingen vastgesteld, wat leidt tot de inbeslagname van honderden dieren in België. GAIA roept de autoriteiten op om de wet strikt te doen naleven en moedigt burgers aan om elk in gevaar verkerend dier of elke overtreding te melden bij de bevoegde instanties.

Wat moet u doen als u getuige bent van een illegale slachting?

Elke burger kan een steentje bijdragen aan een betere bescherming van dieren. Als u getuige bent van een illegale slachting, neem dan onmiddellijk contact op met de politie (112), uw gemeente (burgemeester of schepen van Dierenwelzijn) en/of de gewestelijke diensten voor Dierenwelzijn.

Afhankelijk van uw regio, hierbij de meldingskanalen:

  • In Vlaanderen: bel 1700
  • In Brussel: vul het online formulier in via Meld dierenmishandeling in Brussel
  • In Wallonië: bel 1718
  • In alle gevallen: u kunt ook contact opnemen met het FAVV op 0800 13 550

Zorg ervoor dat uw melding nauwkeurige en feitelijke informatie bevat. Concrete aanwijzingen zijn waardevol om uw getuigenis te ondersteunen.

GAIA roept lokale autoriteiten op tot actie

Zoals elk jaar heeft GAIA alle gemeenten en politiezones van het land gecontacteerd met de vraag om hun teams te mobiliseren en toe te zien op de strikte naleving van de wetgeving. GAIA herinnert eraan dat de autoriteiten de plicht hebben om op te treden.

abattage - ADT

ADT in paraatheid

Het Animal Disaster Team (ADT) van GAIA, een interventie-eenheid gespecialiseerd in noodsituaties met dieren, blijft tijdens het offerfeest paraat. ADT is getraind om snel in te grijpen bij dierenmishandeling en werkt samen met gemeentelijke overheden, politiediensten en dierenasielen om dieren in nood te redden van illegale slachtingen of misbruik.

Wat zegt de wet?

Slachten zonder verdoving

Slachten zonder verdoving is verboden in Vlaanderen sinds 1 januari 2019 en in Wallonië sinds 1 september 2019. Op dit moment is Brussel het enige gewest in het land waar deze praktijk nog niet is verboden. Ondanks herhaalde oproepen van GAIA om hier een einde aan te maken, blijven de Brusselse autoriteiten talmen. Eind januari heeft de partij GROEN nochtans een nieuw voorstel van ordonnantie ingediend om dit verbod op te nemen in een Brusselse Code voor Dierenwelzijn. Helaas zal deze tekst – als hij er al komt – niet van kracht zijn vóór het offerfeest van dit jaar.

Slachten thuis

Thuis slachten is verboden in Vlaanderen en Brussel, maar blijft in Wallonië toegestaan op voorwaarde dat het dier vooraf wordt verdoofd. In februari kondigde de Waalse minister van Dierenwelzijn, Adrien Dolimont (MR), aan dat hij deze praktijk volledig wil verbieden in Wallonië. Een beslissing die GAIA toejuicht, al is er nog geen concrete datum vastgelegd voor de inwerkingtreding. Tot dan blijft thuisslachting in Wallonië wettelijk toegestaan onder strikte voorwaarden, maar in de praktijk zijn die onmogelijk na te leven. Particulieren beschikken noch over het juiste materiaal, noch over de noodzakelijke expertise om een wettelijk conforme verdoving uit te voeren. Daardoor is controle vrijwel onmogelijk en leiden deze praktijken elk jaar tot gruwelijke taferelen.

Samengevat: In Vlaanderen en Brussel moeten slachtingen plaatsvinden in een erkend slachthuis. In Wallonië is thuis slachten theoretisch toegestaan, maar praktisch onuitvoerbaar. De aanwezigheid van een dier dat bestemd is voor slachting bij een particulier moet altijd aan de autoriteiten worden gemeld.

Slachter zonder verdoving en Thuis
abattage sans étourdissement - fête du sacrifice

De keel oversnijden zonder verdoving: een wrede methode

Studies tonen aan dat dieren die zonder verdoving worden geslacht, tot twaalf minuten na het doorsnijden van de keel bij bewustzijn kunnen blijven en kunnen lijden. Deze methode wordt unaniem veroordeeld door Belgische en Europese dierenartsenverenigingen, die haar onder alle omstandigheden onaanvaardbaar achten. Juridisch gezien zijn de verboden in Wallonië en Vlaanderen bekrachtigd door het Grondwettelijk Hof, het Europees Hof van Justitie en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Uw getuigenis doorsturen naar GAIA

Als u over concrete elementen beschikt (foto’s, video’s, informatie) met betrekking tot illegale slachtingen, kunt u deze doorsturen naar GAIA via e-mail: info@gaia.be.


Let op: het GAIA-kanaal is niet bedoeld voor noodgevallen. In dringende situaties is het essentieel om onmiddellijk de politie of lokale autoriteiten te contacteren.

Toch zijn de inhoudelijke elementen die u ons bezorgt van groot belang om misstanden te documenteren, onze sensibiliseringscampagnes te versterken en druk uit te oefenen op beleidsmakers. In deze kritieke periode telt elk getuigenis om de dierenrechten vooruit te helpen en concrete maatregelen af te dwingen.