“Wees barmhartig!”

“Wees barmhartig!”

GAIA-actie
12 september 2016

GAIA-actie tegen schapenleed aan pop-up slachthuis in Antwerpen voor onverdoofd slachten

Vanmorgen voerde dierenrechtenorganisatie GAIA in Antwerpen actie tegen het onverdoofd ritueel slachten. De actie vond plaats aan de ingang van het controversiële pop-up slachthuis dat speciaal is opgezet om er tijdens het offerfeest vandaag onverdoofd te kunnen slachten en de wet te omzeilen, die onverdoofd ritueel slachten op tijdelijke slachtvloeren verbiedt.

Ondanks de erkenning die het FAVV pas vorige donderdag verleende, betwist GAIA formeel dat de inrichting in Antwerpen voldoet aan alle wettelijke vereisten, in tegenstelling tot wat de uitbaters beweren. Aan de ingang van het slachthuis vatte een vrachtwagen post die een 20 vierkante meter paneel vervoerde. Het paneel toonde een schaap met een duidelijke boodschap aan moslims, die er schapen onverdoofd slachtten: “Wees barmhartig”. Een speciaal effect versterkte die boodschap: uit het linkeroog van het schaap rolde een bloedtraan. Enkele actievoerders van GAIA hielden zwarte rouwborden vast, die in witte letters “SORRY” vormden.

“SORRY” voor het onnodige en technisch vermijdbare leed dat alle onverdoofd ritueel geslachte schapen wordt aangedaan in dit pop-up slachthuis, zoals overal en altijd waar schapen en runderen onverdoofd geslacht worden”, verduidelijkte Michel Vandenbosch. “Sorry, omdat de onverzettelijke voorstanders van onverdoofd slachten weigeren het wetenschappelijk vaststaande dierenleed dat ze veroorzaken, te erkennen en omdat ze weigeren archaïsche gebruiken te laten mee evolueren met de huidige dierenwelzijnsnormen. Ook de politici, die electoraal opportunisme belangrijker vinden dan het voorkomen van vermijdbaar dierenleed, hebben schapenbloed aan hun handen!” GAIA eist een wettelijk verbod op onverdoofd slachten, net als 85 % van de kiesgerechtigde Vlamingen volgens een peiling van IPSOS, eind augustus 2016, uitgevoerd in opdracht van GAIA. Uit die peiling blijkt ook dat 15 % van de Vlamingen voor een andere partij zou stemmen indien hun voorkeurpartij zich verzet tegen een verbod op onverdoofd slachten. Michel Vandenbosch: “Tienduizenden onverdoofd geslachte schapen en runderen zijn in België ook het slachtoffer van politieke angsthazerij en slinkse maneuvers om ervoor te zorgen dat moslims onverdoofd kunnen blijven slachten.”

Meer nieuwsberichten over:

Stuur een mail naar de Brusselse Parlementsleden

En overtuig hen om voor het verbod te stemmen

Voor een verbod op onverdoofd slachten in Brussel

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.