Maandag, 11 maart 2013 wordt een dag om te vieren voor al wie huivert van dierproeven voor cosmetica. Over vijf dagen mag in de Europese Unie geen enkel nieuw schoonheidsmiddel en toiletproduct van zeep tot tandpasta meer verkocht worden waarvan het eindproduct én de ingrediënten waar ook ter wereld speciaal voor cosmetica getest werden op dieren. Dan treedt de eindfase van het zogenaamde 7de amendement van de EU-Cosmeticarichtlijn in werking. "Eindelijk is het zover," reageert GAIA-directeur Ann De Greef bijzonder opgetogen. "Hier hebben we meer dan twintig jaar voor geijverd."
Overwinningstaart
Samen met de andere afgevaardigden van de Europese Coalitie voor de Beëindiging van Dierproeven overhandigde Ann De Greef vanmiddag in Dublin, waar de Coalitie zijn tweejaarlijkse algemene vergadering houdt, een taart aan de vertegenwoordiger van de Europese Commissie in Ierland (die de EU tot juli voorzit), Barbara Nolan. Ann De Greef: "Om deze overwinning op de wreedheid, waar we zo lang naar uitkeken, te vieren en met name de nieuwe Europese Commissaris voor Consumentenzaken Tonio Borg en zijn team te feliciteren: zij bezweken niet aan de druk van de traditionele cosmeticaindustrie om het verbod voor onbepaalde tijd uit te stellen."
"No Cruel Cosmetics"
Onder het motto "No Cruel Cosmetics" overhandigden vertegenwoordigers van de Coalitie, waaronder GAIA, met de steun van Paul McCartney, Morrissey en actrice Sienna Miller in oktober vorig jaar nog 250.000 handtekeningen aan het Europese Parlement in Brussel tegen uitstel van het marketingverbod voor op dieren geteste cosmetica. Met succes, zo blijkt nu.
20 jaar strijd tegen wrede cosmetica
Het verbod om nieuwe, op dieren geteste cosmetica in de EU te verkopen werd voorafgegaan door een Europees verbod op dierproeven voor cosmetica. Dat eerste verbod trad in 2009 in werking (België verbood cosmeticadierproeven al zes jaar eerder). De voorloper van de Europese Coalitie voor de Beëindiging van Dierproeven, de Europese Coalitie tegen Dierproeven voor Cosmetica, werd in 1990 opgericht om een Europees verbod te bekomen op dierproeven voor cosmetica en op de verkoop van cosmetica, waarvan zowel het eindproduct als de ingrediënten getest werden op dieren. Snel na de oprichting van GAIA in 1992 sloot de dierenrechtenorganisatie zich bij de Coalitie aan om de strijd tegen wrede cosmetica vanuit ons land te voeren in Europees perspectief. In 1998 besliste de Europese Unie al over te gaan tot een dierproeven- en verkoopsverbod dat in 2002 ingang had moeten vinden maar keer op keer werd uitgesteld.
Aanhouder wint
"Uiteindelijk is het ons toch gelukt," besluit GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "De aanhouder wint."