Verbod onverdoofd slachten: meerderheidspartijen schuiven hete aardappel door naar Raad van State

Verbod onverdoofd slachten: meerderheidspartijen schuiven hete aardappel door naar Raad van State

GAIA informeert
25 mei 2016

GAIA: “Nog geen witte rook uit de schouw van het theater van de schone schijn”

“Hopen sommigen misschien om van uitstel afstel te bekomen, met de Raad van State als joker?” GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch reageert teleurgesteld, nu de commissie Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement vanmorgen alweer niet stemde over de twee voorstellen van decreet (het ene ingediend door Groen-parlementslid Hermes Sanctorum en het andere door Vlaams Belang-parlementslid Chris Janssens) die een totaalverbod op onverdoofd slachten beogen. De hete aardappel wordt doorgeschoven naar de Raad van State, die binnen de 30 dagen een advies moet formuleren over de voorstellen van decreet. Daarmee koopt CD&V, de meerderheidspartij die tegenspartelt, tijd.

GAIA vraagt zich af men hiervoor twee weken tijd nodig had. “Niemand is gebaat bij politieke spelletjes”, betoogde vanmorgen Hermes Sanctorum (Groen), die ook de vraag stelde of sommigen niet bezig zijn met een “verrottingsstrategie”. “Het gaat hier niet over het rituele maar over het onverdoofde karakter van de slachtingen!” Jelle Engelbosch van N-VA benadrukte dat het advies van de Raad van State enkel gebruikt mag worden om het voorstel van decreet “juridisch te versterken en niet om het te begraven.” Gwenny Devroe van Open VLD zei dat haar partij “verdoofd slachten nog deze legislatuur wil bereiken”, maar haar partij ondersteunt de vraag om advies wel. Nadat Chris Janssens (Vlaams Belang) commissievoorzitster Tinne Rombouts (CD&V) aan een eerdere uitspraak herinnerde – dat er nog voor het zomerreces geland moet worden – antwoordde die dat een gedegen advies zeker geen eeuwen uitstel kan betekenen.

Michel Vandenbosch: “Wat er ook van zij, alweer grijpen de Vlaamse regeringspartijen de kans niet die hen werd aangereikt om een einde te maken aan een van de pijnlijkste, wetenschappelijk aangetoonde vormen van dierenleed. Negen Vlamingen op de tien staan achter een verbod op onverdoofd slachten. Zou een Commissie Dierenwelzijn die onverdoofd slachten niet verbiedt en verdoving niet verplicht, zonder uitzondering, zijn naam niet beter veranderen in ‘Commissie voor Dierenleed’? Met angsthazen die steevast goedkope lippendienst bewijzen aan verdoving, maar geen knopen willen of durven door te hakken, is het dierenwelzijn niet gediend. Hoeveel theater gaat er nog opgevoerd worden? Terwijl al die onverdoofd geslachte dieren blijven lijden, dag in dag uit.”

Meer nieuwsberichten over:

Stuur een mail naar de Brusselse Parlementsleden

En overtuig hen om voor het verbod te stemmen

Voor een verbod op onverdoofd slachten in Brussel

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.