Veel dieren zijn bang voor vuurwerk - vermijd stress bij dieren

Veel dieren zijn bang voor vuurwerk - vermijd stress bij dieren

GAIA informeert
28 december 2011

Vuurwerk is voor jong en oud een magisch moment van gedeelde vreugde. Maar de onverwachte, luide knallen lokken bij veel dieren paniek uit. Gestresseerd en verward vluchten dieren soms ver weg van de lichtflitsen en het geluid. Elk jaar opnieuw lopen dieren verloren of raken ze gewond. Met enkele voorzorgsmaatregelen maakt u het draaglijker voor de dieren.

Wist u bijvoorbeeld dat ....

Sommige soorten vuurwerk 160 decibels halen? Dat is 20 decibels boven de pijngrens. Ter vergelijking: een opstijgend vliegtuig produceert 125 decibels op een waarnemersafstand van 100 meter. Vuurwerk kan bij mensen leiden tot gehoorschade. Dieren hebben vaak een veel gevoeliger gehoor dan mensen.

Steek dus liever geen vuurwerk af. Wanneer het in uw buurt toch wordt gedaan, hou dan rekening met volgende tips:

  • Hou alle huisdieren goed binnen van zodra het donker wordt. Sluit alle ramen en deuren goed af. Laat het licht aan en de radio of tv spelen om het ergste lawaai en licht van het vuurwerk te dempen. Als uw hond zeer gevoelig is voor harde knallen, kan uw dierenarts een licht kalmeermiddel voorschrijven.

  • Hou paarden, ezels, pony's en runderen zoveel mogelijk op stal.

  • Steek nooit vuurwerk af in de onmiddellijke omgeving van een dier. Let erop dat ook in de aangrenzende weiden geen dieren staan, ook grotere dieren zoals paarden en koeien hebben veel schrik van vuurwerk.

  • Stel het vuurwerk zo laat mogelijk op en controleer voor het aansteken of de dieren er zich niet verstopt hebben.

  • Waarschuw je buren en de plaatselijke boeren op tijd als je van plan bent om vuurwerk aan te steken. Zo kunnen ook zij de nodige maatregelen nemen.

GAIA wenst iedereen prettige eindejaarsfeesten!

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.