Veel dieren zijn bang voor vuurwerk!

Veel dieren zijn bang voor vuurwerk!

GAIA informeert
28 december 2013

GAIA roept de feestvierders op om voorzichtig te zijn om zo dierenleed of stress bij dieren te vermijden.

Vuurwerk is voor jong en oud een magisch moment en een moment van gedeelde vreugde. Maar deze onverwachte en luide knallen lokken paniek uit bij veel dieren. Deze reacties kunnen echter geminimaliseerd worden wanneer men enkele voorzorgsmaatregelen neemt.

Sommige soorten vuurwerk halen 160 decibels en dat is 20 decibels boven de pijngrens. Ter vergelijking, een opstijgend vliegtuig produceert 125 decibels op een waarnemersafstand van 100 meter.

Vuurwerk is een potentieel gevaar voor gehoorschade bij mensen. Maar vele dieren hebben in vergelijking met de mens een fijner en gevoeliger gehoor. Dit geldt voor vele van onze huisdieren : katten, honden, konijnen,...De stress is bij deze dieren zeer vaak duidelijk aanwezig. Ook de in het wild levende dieren zijn vaak slachtoffer van deze plotse en luide explosies : verdwaalde dieren of dieren die zich verborgen houden in vuurwerkinstallaties...

Gestresseerd en verward vluchten dieren soms ver weg van de lichtflitsen en het geluid. Elk jaar opnieuw lopen dieren verloren of raken ze gewond.

Steek dus liever geen vuurwerk af. Wanneer het in uw buurt toch wordt gedaan, hou dan rekening met volgende tips :

  • Hou alle huisdieren goed binnen van zodra het donker wordt. Sluit alle ramen en deuren goed af. Laat het licht aan en de radio of tv spelen om het ergste lawaai en licht van het vuurwerk te dempen. Als uw hond zeer gevoelig is voor harde knallen, kan uw dierenarts een licht kalmeermiddel voorschrijven.

  • Hou paarden, ezels, pony's en runderen zoveel mogelijk op stal.

  • Steek nooit vuurwerk af in de onmiddellijke omgeving van een dier. Let erop dat ook in de aangrenzende weiden geen dieren staan, ook grotere dieren zoals paarden en koeien hebben veel schrik van vuurwerk.

  • Stel het vuurwerk zo laat mogelijk op en controleer voor het aansteken of de dieren er zich niet verstopt hebben.

  • Waarschuw je buren en de plaatselijke boeren op tijd als je van plan bent om vuurwerk aan te steken. Zo kunnen ook zij de nodige maatregelen nemen.

GAIA bedankt alle feestvierders voor hun aandacht en wenst iedereen prettige eindejaarsfeesten.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.