Torhout krijgt pluim van GAIA

Torhout krijgt pluim van GAIA

Resultaat
01 juni 2012

De stad Torhout laat geen circussen met wilde dieren meer toe. Dat heeft het stadsbestuur na overleg met dierenrechtenorganisatie GAIA besloten. Enkel circussen met gedomesticeerde dieren zijn nog welkom op Torhouts grondgebied. Verder heeft de stad een waslijst aan maatregelen aangenomen, waar circussen voortaan aan moeten voldoen, willen ze een vergunning krijgen. Het gaat dan om onder andere veiligheidsmaatregelen, geluidshinder, sanitaire voorzieningen en publiciteitsvoering.

Aanbevelingen
GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch juicht de beslissing van het Torhoutse stadsbestuur toe. "We hebben een zeer constructief gesprek met burgemeester Norbert Decuyper gehad", vertelt Vandenbosch. "Het schepencollege heeft vervolgens beslist circussen met wilde dieren niet meer toe te laten." Het besluit van het schepencollege bevat een concrete lijst met de nog toegelaten dieren, waaronder enkele exotische, gedomesticeerde dieren, zoals kamelen en lama's. Met deze beslissing komt de burgemeester ook tegemoet aan de inwoners die bij GAIA geklaagd hadden over dergelijke circussen."

Circus Iarz
De directe aanleiding voor de beslissing van het schepencollege was de passage van circus Iarz, dat met tijgers en andere wilde dieren in Torhout voorstellingen gaf. Dat circus hield zich niet aan de wettelijke minimumregels die gelden voor de verblijven van de dieren: de binnenkooien waren veel te klein en de verplichte buitenverblijven ontbraken. "Circussen met wilde dieren staan erom bekend dat ze de regels aan hun laars lappen", zegt Michel Vandenbosch. "Torhout volgt nu het voorbeeld van meer dan honderdtwintig steden en gemeenten. Dat de stad nu geen circussen met wilde dieren meer toelaat, is een zeer goede beslissing."

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.