Als we het probleem van de overpopulatie aan katten bij de wortel willen aanpakken, moet sterilisatie/castratie verplicht worden voor álle katten, totdat de situatie verbetert en er sprake is van een beheersbare kattenpopulatie. Met andere woorden: het wordt tijd voor fase 3 van het Kattenplan!
In 2010 stelde de toenmalige federale minister van Dierenwelzijn een meerjarenplan voor, het zogeheten Kattenplan, om de stijging van het aantal zwerf- en asielkatten te stoppen en om te keren. Het Kattenplan kwam tot stand na advies van de federale Raad voor Dierenwelzijn, op basis van de conclusies van een werkgroep (waar GAIA deel van uitmaakte) die zich twee jaar boog over de problematiek en dus niet over één nacht ijs is gegaan.
Het Kattenplan bestaat uit verschillende fases: de verplichte sterilisatie van asielkatten, de verplichte sterilisatie van katten die worden verkocht door een erkende kweker, en tot slot de verplichte sterilisatie van alle huiskatten. Maar toen het plan in een wet werd gegoten, viel die laatste fase uit de boot. Wél werd het voor particulieren verplicht om katten te laten steriliseren als ze worden weggeven of verkocht aan iemand anders.
Die voorlopig laatste etappe van het Kattenplan heeft een pervers effect: mensen die van plan zijn om een nest kittens te verhandelen, weigeren vaak op te draaien voor de sterilisatiekosten. De enige andere optie om de katjes weg te doen, is ze achterlaten in het asiel. Terwijl de asielen het sowieso al moeilijk genoeg hebben om de enorme instroom aan katten onder controle te houden.
Conclusie
Als we het probleem van de overpopulatie aan katten bij de wortel willen aanpakken, moet sterilisatie/castratie verplicht worden voor álle katten, totdat de situatie verbetert en er sprake is van een beheersbare kattenpopulatie. Dat betekent: voor elke kat die in een asiel terechtkomt, wordt er een andere asielkat geadopteerd. Het Kattenplan voorziet trouwens een regelmatige evaluatie van de ontwikkelingen. Dat laat toe om de wet te versoepelen als er een onevenwicht zou ontstaan tussen het aantal achtergelaten katten en het aantal adopties in de asielen. De huiskat zal met andere woorden niet uitsterven.