Strafklacht van GAIA tegen student aan KASK die nek van konijnen breekt in naam van "artistieke vrijheid"

Strafklacht van GAIA tegen student aan KASK die nek van konijnen breekt in naam van "artistieke vrijheid"

GAIA informeert
17 november 2014

De dierenrechtenorganisatie GAIA dient bij het Gentse parket klacht in wegens strafbare dierenmishandeling tegen een student Multimediale/Autonome vormgeving aan de Academie van de Hogeschool Gent (het vroegere KASK). Student Sibran S. uit Alveringem doodde vorige week woensdag 12 november twee konijnen in het kader van een zogenaamde performance op de hogeschool zelf. De student maakte de konijnen van kant door de dieren aan de achterpoten ondersteboven te houden en hun nek te breken met enkele harde en rake klappen. GAIA dient klacht in wegens inbreuk op artikel 1 van de wet betreffende de bescherming en het welzijn der dieren: "Niemand zal, tenzij bij overmacht, handelingen plegen, die niet door deze wet zijn voorzien en waardoor een dier zonder noodzaak omkomt of zonder noodzaak pijn, letsel of verminking ondergaat." Inbreuken op dit wetsartikel kunnen bestraft worden met 1 tot 6 maanden gevangenis en een boete tot 12000 euro.

De feiten deden zich voor op de terreinen van de Academie zelf, op een goed verlichte plek in de tuin zodat de aanwezigen alles goed konden zien. Wie kwam kijken, kon twee dagen later konijn komen eten. De konijnen werden gedood en gevild in aanwezigheid van medestudenten én enkele leerkrachten, die lieten begaan. De dieren werden uit een doos gehaald, een halve minuut bij de achterpoten ondersteboven vastgehouden, waarna elk van de twee konijnen enkele harde nekslagen kregen toegediend totdat hun nek brak.

Zinloze wreedheid in naam van de kunst

GAIA vindt het onaanvaardbaar dat dergelijke zinloze wreedheden gebeuren in naam van de kunst op een erkende kunsthogeschool en dan nog klaarblijkelijk met instemming van de onverschillige docenten. Het zegt veel, zoniet alles over het stuitend gebrek aan normbesef bij de student in kwestie alsook bij bepaalde lesgevers aan de Gentse Academie.

Vrees voor lot andere dieren

Volgens de informatie die GAIA op de kop kon tikken, worden er aan de Academie van de Gentse Hogeschool ook nog kippen gehouden. In het licht van wat er met de konijnen is gebeurd, maakt GAIA zich grote zorgen over hetgeen die dieren te wachten staat 'in naam van de artistieke vrijheid' van de studenten.

GAIA vraagt Gentse Onderwijsschepen in te grijpen

Daarom vraagt GAIA aan de Gentse schepen van Onderwijs, Elke Decruynaere, om in te grijpen. GAIA vraagt dat de onderwijsschepen de leiding van de Academie van de Hogeschool Gent klaar en duidelijk aan het verstand brengt dat artistieke vrijheid niet grenzeloos is, zeker niet als het gaat om het gebruik van weerloze wezens, dieren, die bovendien wettelijke bescherming genieten. Ook kunstenaars of kunstenaars in spe staan niet boven de wet, zelfs niet als hun moreel normbesef manifest te wensen overlaat.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.