Strafklacht tegen wrede boer uit Appelterre

Strafklacht tegen wrede boer uit Appelterre

GAIA-actie
13 juli 2020

Eerdere klacht uit 2018 werd geseponeerd

GAIA heeft vorige week vrijdag bij de onderzoeksrechter, parket Dendermonde, klacht met burgerlijke partijstelling neergelegd tegen een boer uit Appelterre. De man bond midden mei één van zijn koeien met een staalkabel om de nek aan een tractor en sleurde het hulpeloze dier uit de Dender. Zo bleef hij maar verder sleuren ondanks dat de aanwezige brandweer hem toeschreeuwde om daarmee op te houden (zie video van het voorval in bijlage).

Geen proefstuk

De boer is wat dierenmishandeling betreft niet aan zijn proefstuk toe. In 2018 haalde hij de pers toen hij een stier die niet meer verder wou wandelen, achter zijn tractor bond en wel 400 meter verder sleepte. Maar tot grote ontgoocheling van GAIA werd die klacht geseponeerd. “Wij geven niet op tot deze dierenbeul gestraft wordt”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “De manier waarop hij met dieren omgaat, toont een grote wreedheid en een chronisch gebrek aan normbesef en respect voor dieren.”

Krachtig signaal

Als de zaak voorkomt bij de correctionele rechtbank riskeert de boer tot 6 maanden cel. Het onderzoek is in handen van onderzoeksrechter Patrick Van Cauteren. “Wij hopen dat deze klacht wél ernstig wordt genomen en dat het gerecht een krachtig signaal geeft dat er voor dergelijke vormen van dierenmishandeling geen plaats is in onze samenleving." Eerder kondigden het gemeentebestuur van Ninove en Geraardsbergen aan dat ze gerechtelijke stappen ondernemen tegen de wrede boer. 

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.