Slangen en vogelspinnen in beslag genomen bij European circus

Slangen en vogelspinnen in beslag genomen bij European circus

GAIA informeert
06 januari 2012

Vanmiddag rond 13 uur heeft de cel anti-banditisme (PAB) van de Luikse politie een inval gedaan in het European Circus en reptielen en vogelspinnen in beslag genomen. De inbeslagname gebeurde toevallig op het moment dat een waarnemer van GAIA ter plaatse was. Die stelde ook nog andere inbreuken vast: de tijgers hebben geen verplicht buitenverblijf van 100 m2 voor 1 tot 2 tijgers en de binnenkooien zijn veel te klein. De paarden hebben evenmin een verplicht buitenverblijf van 40 m2 per paard. Het is echter niet duidelijk of ook tegen die flagrante inbreuken is opgetreden.

Sinds 1 januari 2012 gelden krachtens de circusdierenwetgeving uit 2005 nieuwe normen voor het houden van roofdieren en olifanten in circussen. "Maar circussen met wilde dieren zullen ook die nieuwe normen gegarandeerd aan hun laars blijven lappen, zo leert de ervaring", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Ook daarom pleit GAIA voor een klaar en duidelijk wettelijk verbod op het houden van wilde dieren in circussen, zoals in Groot-Brittannië en Oostenrijk reeds het geval is.

Wet overtreden

De meeste circussen met wilde dieren die in België voorstellingen geven, leven zelden de wettelijke normen na. Dat bleek eerder al uit waarnemingen van GAIA en uit inspecties van de FOD Dierenwelzijn. Niet zelden worden waarnemers en zelfs overheidsinspecteurs die tegen flagrante inbreuken willen optreden, met geweld bedreigd. Een uur voor de voorstelling van het European Circus heeft de politie slangen en vogelspinnen in beslag genomen, naar verluidt omdat de transportwagens en huisvestingsomstandigheden niet voldeden aan de wet.

Streng optreden tegen flagrante inbreuken

Maar GAIA heeft nog andere inbreuken vastgesteld. Onze waarnemer heeft in het tumult niet kunnen zien of men ook is opgetreden tegen de huisvesting van de paarden zonder wettelijk verplicht buitenverblijf en tegen de leefomstandigheden van de tijgers, die in te kleine binnenkooien opgesloten zitten en geen verplicht buitenverblijf noch verplicht waterbad hebben. "Ook tegen die flagrante inbreuken moet streng tegen opgetreden worden," onderstreept Michel Vandenbosch. "Het moet gedaan zijn met die cowboymentaliteit van circussen die denken straffeloos hun laars te kunnen lappen aan de wet," besluit de GAIA-voorzitter.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.