Image
Mouton effondré sur la pelouse
Op maandag 6 mei werd verscheen er een video op meerdere sociale netwerken, waarin een schaap mishandeld werd door kinderen. De feiten vonden plaats in het Oost-Vlaamse Merelbeke.
Op de beelden is te zien hoe verschillende kinderen een schaap belagen met plastieken geweren en ballen en hoe het doodsbange dier uiteindelijk bezwijkt als gevolg van uitputting en stress.
8 mei 2024

Hoewel er verschillende volwassenen ter plaatse aanwezig waren, greep niemand in. De video werd daarna met een humoristische ondertoon op sociale media geplaatst. 

De autoriteiten lieten GAIA weten dat één van de aanwezige volwassenen het dier daarna heeft afgemaakt.

Gezien de ernst van de feiten besloot GAIA op dinsdag 7 mei een klacht neer in te dienen bij de onderzoeksrechter. 

Dit soort dierenmishandeling is totaal onaanvaardbaar en moet zo streng mogelijk worden bestraft. Gezien deze zware feiten heeft GAIA zijn advocaten dan ook gevraagd om een passende sanctie te eisen.

Michel Vandenbosch
Voorzitter GAIA

De zaak werd overgedragen aan de autoriteiten, die een onderzoek hebben geopend. De Vlaamse Codex Dierenwelzijn, die binnenkort wordt goedgekeurd, voorziet voor dergelijke misdrijven zware sancties, die kunnen oplopen tot vijf jaar cel en/of een geldboete van 100.000 euro.