Image
expérimentation animale
27 januari 2023

Brussel, 26 januari 2023 - Het Europees burgerinitiatief (ECI) "Save Cruelty Free Cosmetics - Commit to a Europe Without Animal Testing" heeft het doel van 1 miljoen gevalideerde handtekeningen bereikt. De Europese Commissie valideerde uiteindelijk 1,2 miljoen handtekeningen van de meer dan 1,4 miljoen ingezamelde handtekeningen als zijnde conform de vereiste procedure. Nu moet de Europese Commissie haar verantwoordelijkheid nemen en actie ondernemen. Europese burgers hebben luid en duidelijk gezegd dat dierproeven moeten stoppen.

Steun van de Europese burgers

Nooit eerder kreeg een ECI zoveel steun in zoveel verschillende landen. De Save Cruelty Free Cosmetics/End Animal Testing ECI heeft het validatieproces met succes doorstaan en heeft de minimumdrempel van één miljoen gevalideerde handtekeningen ruimschoots overschreden. Het heeft dat minimumaantal handtekeningen bereikt in 22 Europese landen, waaronder België, en bewijst het enthousiasme van de Europese bevolking om een einde te maken aan dierproeven. De eisen van de ECI kunnen nu worden voorgelegd aan de Europese Commissie en het Europees Parlement. Tot nu toe hebben slechts zes van de in totaal 90 geregistreerde ECI's deze valideringsfase met succes doorlopen.

 

De Save Cruelty Free Cosmetics/End Animal Testing ECI werd in augustus 2021 gelanceerd door Cruelty Free Europe, Eurogroup for Animals, European Coalition to End Animal Testing, Humane Society International/Europe, PETA, én GAIA en Animal Rights voor België.

 

De drie belangrijkste eisen van het ECI Save Cruelty Free Cosmetics/End Animal Testing zijn de strikte naleving zonder uitzonderingen van het EU-handelsverbod op dierproeven voor cosmetica, een volledige overgang naar proefdiervrije methoden voor chemische veiligheidstests en de belofte van een overgangsplan voor proefdiervrij medisch-wetenschappelijk onderzoek.  

 

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: « Het succes van dit burgerinitiatief toont aan dat de Europese burger achter de transitie naar proefdiervrij onderzoek staan. Een eerste stap is gezet. Het is nu aan de Europese Commissie om de wil van meer dan 1,2 miljoen EU-burgers ernstig te nemen, de initiatiefnemers te horen, het overgangsplan voor medisch-wetenschappelijk onderzoek zonder dierproeven uit te werken en de nodige maatregelen te treffen om de overgang naar echt ethisch verantwoord onderzoek zonder dierproeven tot stand te brengen»

 

Noodzakelijke verandering

Terwijl meer dan 10 miljoen dieren - katten, honden, konijnen, apen, muizen en andere - elk jaar nog steeds lijden in laboratoria in de hele EU en er sneller dan ooit nieuwe proefdiervrije technologieën worden ontwikkeld, is het hoog tijd voor verandering. De Commissie moet nu binnen één maand de organisatoren van het ECI te horen. Het ECI zal vervolgens het onderwerp zijn van een volledige plenaire hoorzitting in het Europees Parlement, gevolgd door een eventuele stemming. 

Binnen de komende zes maanden zal de Commissie een formeel antwoord moeten geven met mogelijke maatregelen als reactie op het burgerinitiatief om de bezorgdheid van de burgers weg te nemen.

Verschillende mondiale schoonheids- en lichaamsverzorgingsbedrijven, zoals The Body Shop, Dove en Lush, een coalitie van dierenrechtenorganisaties uit heel Europa en honderden beroemdheden hebben het ECI ook gesteund.

expérience animaux