REACTIE GAIA op boze viroloog en boeren om coronacampagne

REACTIE GAIA op boze viroloog en boeren om coronacampagne

GAIA informeert
19 april 2020

Geachte heer Nauwynck,

Bedankt voor uw mail. GAIA is een dierenrechtenorganisatie en het mag dan ook niet verbazen dat GAIA het dierenleed van deze crisis onder de aandacht brengt. We hebben een eigen hulplijn gestart voor mensen met vragen en zorgen over hun huisdieren, overigens ontlasten we daarmee de overheidsdiensten. En ja, we leggen ook de vinger op de wonde. Want deze crisis is veroorzaakt door praktijken die gepaard gaan met veel dierenleed. En zoönosen ontstaan niet enkel door menselijk contact met wilde dieren, zoals u natuurlijk goed weet. Het gaat hier over onze systematische omgang met dieren, die niet alleen leed maar vaak ook menselijke gezondheidsrisico’s oplevert. U geeft zelf het voorbeeld van BSE dat veroorzaakt werd door veevoer. Mensen hebben die keuze gemaakt, u stelt het voor alsof de sector BSE is overkomen als een natuurramp. Dieren werden vervolgens massaal geruimd. Een gelijkaardige redenering geldt voor de andere voorbeelden.

Enkele citaten uit de literatuur: Betreffende de varkenspest komt het volgende uit Moenig. The control of classical swine fever in wild boar. Frontiers in Microbiology (2015): “A series of outbreaks occurred in the European Union (EU) after the introduction of the non-vaccination policy in 1990. The economic losses caused by an outbreak in The Netherlands in 1997 were as high as 2.3 billion US$ and more than 11 million pigs had to be destroyed. Only a fraction of these pigs were actually infected or suspect of being infected. The rest had to be killed for preventive measures or welfare reasons in areas that have been under movement restrictions for prolonged periods.”

Voor Afrikaanse varkenspest bestaat geen vaccin, maar voor de klassieke varkenspest wel. Er is echter de expliciete keuze gemaakt om de dieren niet te vaccineren. De voornaamste daarbij is economisch: het zou duurder zijn om de dieren te vaccineren dan de dieren op te ruimen van zodra er een uitbraak is.

Nog in verband met varkens hadden we de Mexicaanse griep kunnen vermelden. Het volgende komt uit Mena et al. Origins of the 2009 H1N1 influenza pandemic in swine in Mexico. eLife (2016): * “[…] found that the movement of viruses from Eurasia and the United States into Mexico closely follows the direction of the global trade of live swine. This highlights the critical role that animal trading plays in bringing together diverse viruses from different continents, which can then combine and generate new pandemic viruses.”*

De industriële veeteelt en de internationale veetransporten hebben dus een cruciale rol gespeeld in deze pandemie.

Betreffende de vogelgriep komt het volgende uit Gauthier-Clerc et al. Recent expansion of highly pathogenic avian influenza H5N1: a critical review. Ibis (2007): “We conclude that, whilst wild birds undoubtedly contribute to the local spread of the virus in the wild, human commercial activities, particularly those associated with poultry, are the major factors that have determined its global dispersal.”
Dus opnieuw is de industriële veeteelt de bepalende factor.

Stellen dat de industriële veeteelt gewoon de jammerlijke dupe is van deze uitbraken, sta mij toe daar niet mee akkoord te gaan en daar gegronde redenen voor te hebben.

Dat neemt niet weg dat GAIA boeren persoonlijk niet in het vizier neemt. De advertentie en de tekst ter duiding stelt nergens en op geen enkele wijze veehouders of landbouwers verantwoordelijk voor de huidige pandemie. Men moet al ontzettend lange tenen hebben en overdreven lichtgeraakt zijn om dat er uit af te leiden. Het gaat ons hier dan ook om systeemkritiek. Dat ministers in deze tijden hard werken, mag ons toch ook niet kritiekloos maken ten aanzien van de politiek. GAIA bestrijdt een systeem waarbij grootschalige uitbuiting van dieren gebeurt. En dat zullen we blijven doen.

Vriendelijke groeten,

Michel Vandenbosch

Meer nieuwsberichten over:

Voor het sluiten van de Wet Markets

Wij hebben er genoeg van. En u?
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.