Reactie GAIA op aanpassingen dierenwelzijnswet: verbod op elektronische halsbanden moet ook gelden voor katten

Reactie GAIA op aanpassingen dierenwelzijnswet: verbod op elektronische halsbanden moet ook gelden voor katten

04 juli 2018

Dierenrechtenorganisatie GAIA reageert positief op de aanpassingen in de dierenwelzijnswet waar het Vlaams parlement zich deze namiddag over buigt. Zo wordt de kaderwet van 1986 aangepast aan de regionalisering van de bevoegdheid Dierenwelzijn. “Akkoord met de aanpassingen maar wij hebben toch één bedenking: waarom wordt het verbod op elektronische halsbanden alleen voor honden voorzien?”, aldus Michel Vandenbosch, GAIA-voorzitter.

GAIA verwelkomt meer bepaald de verhoging van de effectieve gevangenisstraf wegens ernstige dierenmishandeling naar maximaal 18 maanden, de uitbreiding van de externe controle op de slachthuizen en het klokkenluidersstatuut voor slachthuismedewerkers die wantoestanden aanklagen. “We vinden het wel een gemiste kans dat de Vlaamse regering de mogelijkheid voor een wettelijk verbod op elektronische halsbanden beperkt tot honden”, aldus Vandenbosch. “Ook katten zijn immers het slachtoffer van misbruik van dergelijke halsbanden die als echte marteltuigen gehanteerd worden – vooral in combinatie met elektrische omheiningen.”

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.