Pamela en Michel samen in Parijs tegen foie gras!

Pamela en Michel samen in Parijs tegen foie gras!

GAIA-actie
20 januari 2016

Overweldigend veel journalisten gisteravond in de Assemblée Nationale in Parijs voor de presentatie van een rapport van de Universiteit van Cambridge, over de effecten van dwangvoedering op eenden voor de productie van foie gras. Het evenement van gisteravond kwam er op initiatief van de Fondation Brigitte Bardot, het groene Franse parlementslid Laurence Abeille en niemand minder dan Pamela Anderson, actrice én dierenrechtenactiviste. Dat alles in nauwe samenwerking met GAIA. Allemaal steunen ze het wetsvoorstel van Abeille om dwangvoedering te verbieden in Frankrijk.

Gisteravond was het GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch die het evenement in de Assemblée Nationale inleidde. Het nieuwe rapport over dwangvoedering kwam er immers op vraag van GAIA, en werd vorig jaar gerealiseerd door de prestigieuze Universiteit van Cambridge. Het onderzoek werd geleid door professor Dierenwelzijn Donald Broom, die wereldwijd erkenning geniet als wetenschappelijke autoriteit op dat vlak. Co-auteur van het rapport was doctor in de Biologie Irene Rochlitz. De conclusie van het rapport laat aan duidelijkheid niets te wensen over: dwangvoedering is nefast voor het welzijn van deze vogels.

Voor dierenrechtenorganisaties als de Fondation Brigitte Bardot en GAIA, die hun campagnes en acties baseren op kwalitatief wetenschappelijk onderzoek, biedt het rapport een volledig overzicht van de meest recente wetenschappelijke kennis ter zake. Het rapport laat dus toe om de juiste conclusies te trekken over het effect van dwangvoedering op het welzijn van watervogels. Het laatste wetenschappelijke rapport over dit onderwerp, gepubliceerd door het Wetenschappelijk Comité voor de gezondheid en het welzijn van dieren, dateert al van 1998 – bijna 20 jaar geleden! Het werd dus tijd om opnieuw de analyse te maken, op basis van de kennis die tot hiertoe werd vergaard.

Al bijna 25 jaar klaagt GAIA het dierenleed bij eenden en ganzen aan bij de productie van foie gras. GAIA was ook de eerste organisatie om dat soort dierenleed aan te klagen in België. Onze campagnes hebben er zeker toe bijgedragen dat de Belgen zich bewust zijn geworden van het leed dat eenden en ganzen moeten ondergaan voor de productie van foie gras. Eind 2010 werden individuele kooien in het hele land verboden, conform een Europese aanbeveling. Maar het is niet zo dat de nieuwe, collectieve kooien het probleem van het dierenleed oplossen.

Het echte probleem is de praktijk van het dwangvoederen, via een pneumatische pomp of op andere manieren. Tot slot: als men per se foie gras wil blijven produceren, vindt GAIA, dat het dan zonder dwangvoedering gebeurt. De dierenrechtenorganisatie herhaalt zijn pleidooi om dwangvoedering voor de productie van foie gras voortaan te verbieden. Een recente opiniepeiling van de Fondation Brigitte Bardot toont aan dat 70% van de Fransen voorstander is van een verbod op dwangvoedering. In ons land vindt 84% van de Vlamingen dat er een verbod moet komen op het dwangvoederen van eenden voor foie gras.

GAIA heeft trouwens een diervriendelijk en even feestelijk alternatief voor foie gras: de Faux Gras® de GAIA. Het product is beschikbaar tijdens de feestperiode, en dit al sinds 2008, in bijna alle supermarktketens in België.

Een welgemeende merci aan de Fondation Brigitte Bardot, aan het parlementslid Laurence Abeille en aan Pamela Anderson voor dit geslaagde evenement!

  • Klik hier om het rapport te lezen.
  • Meer info over de Faux Gras® de GAIA vindt u hier.

Op de foto, vlnr: Donald Broom (Cambridge University), Laurence Abeille (Franse politica), Pamela Anderson, Michel Vandenbosch (GAIA), Delphine Wespiser (Miss France 2012) en Paul Watson (Sea Shepherd).

  • pdf

    Recente opiniepeiling (2016) van de Fondation Brigitte Bardot (in het Frans)

    Download pdf
Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.