Paard sterft tijdens Waregem Koerse: "Moet dat wel nog doorgaan?"

Paard sterft tijdens Waregem Koerse: "Moet dat wel nog doorgaan?"

GAIA informeert
02 september 2015

Het 5-jarige renpaard Anata raakte in de vooravond dermate ernstig geblesseerd op Waregem Koerse dat de dierenartsen ter plaatse hebben beslist om het dier te laten inslapen. Voor GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch is het duidelijk: “Als de organisatoren van Waregem Koerse niet kunnen garanderen dat élk paard dit evenement overleeft, dan rijst de vraag of zulke hindernisrennen nog wel opportuun zijn.”

Het was tijdens de laatste hindernisren op Waregem Koerse, de zogeheten prijs Baron Casier, dat de Franse merrie Anata een fatale beenkwetsuur opliep. Wellicht kon het paard nog even door rennen, puur op adrenaline, maar het zakte vlak voor de finish in elkaar. De precieze oorzaak van het ongeval is nog niet duidelijk. Na de race beslisten de aanwezige dierenartsen meteen om Anata te laten inslapen.

Voor Michel Vandenbosch is zulk dierenleed bijzonder moeilijk te verkroppen: “Het kan niet door de beugel dat er gemiddeld om de twee edities van Waregem Koerse minstens één renpaard het leven laat. Ondanks alle veranderingen en verbeteringen die er op vraag van GAIA gekomen zijn, stel ik vast dat Waregem Koerse nog steeds niet veilig genoeg is voor de paarden. Als de organisatie niet kan garanderen dat élk paard de hindernisrennen overleeft, rijst de vraag of het opportuun is om Waregem Koerse in de toekomst nog te laten doorgaan.”

GAIA eist dan ook een spoedoverleg met de organisatie van Waregem Koerse, om te bekijken hoe het verder moet. Eén ding is zeker: de selectiecriteria moeten absoluut strenger.

Rechtzetting VTM Nieuws 2/9/2015

Klik hier voor alle details.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.