Open VLD verkoopt dierenwelzijn aan landbouw

Open VLD verkoopt dierenwelzijn aan landbouw

GAIA-actie
14 april 2014

Op haar programmacongres in Gent hebben de Open VLD-leden zopas alle amendementen pro dierenwelzijn weggestemd. De dierenrechtenorganisatie GAIA voerde vanochtend bij de start van het congres nog actie en riep de leden op om van Dierenwelzijn geen landbouwbevoegdheid te maken.

Bij aankomst kregen de congresgangers tekst en uitleg waarom een minister voor Dierenwelzijn, die Dierenwelzijn uitdrukkelijk in zijn of haar titulatuur draagt, zeker nodig is. Maar die minister mag niet ook de Vlaamse minister van Landbouw zijn! Als Dierenwelzijn in de volgende Vlaamse regering opnieuw in handen zou vallen van de minister van Landbouw, zou dat een regelrechte ramp betekenen voor het welzijn van de dieren in Vlaanderen. Dan zouden degenen die dieren uitbuiten en hun welzijn ernstige schade toebrengen om economische redenen of omwille van traditie en folklore, weer heer en meester worden. Dan gaan we achteruit en kunnen we alle hoop op een betere toekomst voor het Dierenwelzijn in Vlaanderen opbergen.

In de loop van de dag stonden volgende amendementen op het programma: een verbod op onverdoofd slachten, een verbod van dwangvoederen van dieren voor de productie van foie gras, verplichte kattensterilisatie om overpopulatie tegen te gaan én - het belangrijste van allemaal - de bevoegdheid Dierenwelzijn bij de regionalisering niet opnieuw onderbrengen bij Landbouw.

Zopas raakte bekend dat al deze amendementen op amper twee minuten tijd werden weggestemd, zonder enige argumentatie, noch discussie.

Eind november 2013 werd nochtans volgende tekst goedgekeurd tijdens het Toekomstcongres van de liberale partij: "Wij komen op ... voor de rechten van dieren." "Holle woorden, blijkt nu. Open VLD verkoopt Dierenwelzijn aan landbouw." reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Open VLD gaat met deze beslissing ook in tegen de meerderheid van de Vlamingen. Uit een enquête (van februari jl.) van het onderzoeksbureau De Cijferij, blijkt dat 67% van de ondervraagden het eens met GAIA en 40 andere Vlaamse verenigingen voor dierenbescherming en dierenwelzijn dat Dierenwelzijn en Landbouw niet bij een en dezelfde minister ondergebracht mogen worden!

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.