Ook Wallonië gaat identificatie van katten verplichten

Ook Wallonië gaat identificatie van katten verplichten

GAIA informeert
07 januari 2016

De Waalse regering heeft vandaag in eerste lezing een ontwerp van decreet goedgekeurd om de identificatie van alle katten – geboren nadat de maatregel van kracht wordt – verplicht te maken in heel Wallonië. Zinvol in de strijd tegen het achterlaten van huisdieren, oordeelt GAIA, maar voor Michel Vandenbosch is het geen oplossing voor de kern van het probleem: de massale aanwezigheid van ongewenste kittens in de asielen en de overpopulatie van zwerfkatten.

Volgens GAIA is het identificeren en registreren van katten door middel van een elektronische chip wel degelijk zinvol, op voorwaarde dat er een efficiënte database op poten wordt gezet die ook goed wordt beheerd. Maar op zich vormt dit geen oplossing voor het prangende probleem van de overpopulatie van zwerfkatten, noch voor de massale aantallen achtergelaten katten in de dierenasielen.

Ook Waals minister van Dierenwelzijn Carlo Di Antonio (cdH) erkent dat andere maatregelen zich opdringen als we daarvoor een oplossing willen. Voor GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch is het duidelijk: “Als we willen dat kittens niet langer massaal worden achtergelaten in de asielen, en dat er een eind komt aan de overpopulatie van zwerfkatten, dan is het absoluut noodzakelijk om de geboorte van alweer nieuwe ongewenste kittens te verhinderen. Hoe? Door de sterilisatie en castratie van katten – in de eerste plaats van volwassen katten – verplicht te maken.”

Pervers effect

De wet verplicht al om kittens te steriliseren die worden weggegeven of verkocht. Deze maatregel heeft jammer genoeg een pervers effect: in plaats van hun nieuwe katten te laten steriliseren, laten de mensen hen massaal achter in het asiel. Om dat te vermijden, ijvert GAIA ervoor dat het verplicht wordt om volwassen huiskatten te steriliseren.

Ook Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) kondigde al aan dat het vanaf dit jaar in Vlaanderen verplicht wordt om kittens te chippen. En ook hier oordeelt GAIA dat zoiets geen oplossing inhoudt voor het zwerfkattenprobleem. In Vlaanderen is 87% van de bevolking trouwens van oordeel dat de sterilisatie en castratie van huiskatten wettelijk verplicht moet worden. Dat blijkt uit een opiniepeiling van IPSOS, in opdracht van GAIA, daterend van begin 2015.

  • pptx

    87% van de Vlamingen wil dat de sterilisatie van huiskatten wettelijk verplicht wordt (enquête IPSOS, 2015)

    Download slides
Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.