Image
Dierenrechtbibliotheek
5 april 2022

GAIA INFORMEERT

05 april 2022

 

Kent u de ‘Dierenrechtenbibliotheek’ al? Dat is een mooie boekenreeks over dierenwelzijn en dierenrechten, die uitgebracht wordt met de steun van GAIA. Voorzitter Michel Vandenbosch legt in een interview met Boeken Magazine uit waarom.

“Wij vinden het belangrijk dat mensen in het Nederlandse taalgebied, die geïnteresseerd zijn in de thematiek van het dierenwelzijn en de dierenrechten, ook een aantal bijzonder lezenswaardige, maar weinig bekende klassiekers ter zake of recente, inspirerende essays leren kennen.”

Vorig jaar verschenen reeds twee titels: ‘Waarom we van honden houden, varkens eten en koe dragen’ van Harvard-psycholoog Melanie Joy en de klassieker ‘Dierenrechten en maatschappelijke vooruitgang’ van Henry S. Salt.

“Melanie Joy bedacht de term ‘carnisme’ dat staat voor een onzichtbaar geloofssysteem van allerlei overtuigingen, denkbeelden en vooroordelen. Die zorgen ervoor dat mensen blind en onverschillig blijven voor het gigantische dierenleed dat gepaard gaat met de productie van vlees.”

“Henry Salt, een maatschappijhervormer en vriend van Gandhi, met wie hij rechten studeerde, schreef zijn klassieker in 1892. Bepaalde concrete vormen van dierenuitbuiting mogen dan wel gedateerd zijn, de argumenten van Salt pro dierenrechten snijden bijna anderhalve eeuw later nog altijd hout.”

“Hij zag de strijd tegen wreedheid en misbruik als een zaak van rechtvaardigheid, ongeacht of de slachtoffers als mens of als dier, man of vrouw, wit of zwart, arm of rijk geboren worden. Zo voorzag hij een toekomstige samenleving waarin steeds meer mensen zich van vlees en het dierenleed dat daarmee gepaard gaat, afkeren en zich plantaardig voeden. Dat is precies wat er vandaag gaande is.”

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch verzorgt het nawoord bij elk boek.

“Ik voer de maatschappelijke strijd niet met de moed der wanhoop, maar in de wetenschap dat die strijd, en meer bepaald zoals ik hem met GAIA voer, effectief tot verandering leidt.”

“Het nieuwe paradigma waartoe we moeten komen, is de maatschappelijke transitie van dieren die vandaag overwegend als fundamenteel minderwaardig beschouwd worden en behandeld worden, tot waardevolle individuen, die bijzondere bescherming tegen machtsmisbruik verdienen. Een transformatie van iets tot iemand, die voor zijn of haar eigen goed bijzondere rechtsbescherming krijgt.“

“De vraag is niet of de paradigmawissel er komt, maar wanneer. Hoe dan ook zal het stapsgewijs gebeuren, soms sneller, dan weer trager. Want ‘powers that be’ zullen dat niet zomaar laten gebeuren. Weerstand zal er ongetwijfeld zijn.”

“Die strijd is mijn levenswerk. Er heeft zich een onderstroom gevormd, die niet meer is tegen te houden. Ik ben een krijger die voortdurend nadenkt over hoe hij zijn objectieven steeds doeltreffender kan realiseren in een veranderende samenleving. Op onze lauweren rusten, is geen optie. Zo ga ik de toekomst tegemoet.”

De boeken uit de dierenbibliotheek kan je bestellen via onze webshop.

Bron: Boeken magazine