Image
dolfijn
De wereldvermaarde etholoog en VN Boodschapper van de Vrede Jane Goodall richt zich, in samenwerking met GAIA, in een videoboodschap rechtstreeks tot Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. Goodall roept minister Weyts op om het houden en kweken van dolfijnen in gevangenschap, zoals in Boudewijn Seapark, niet meer toe te laten.
29 december 2022

Jane Goodall spreekt zich al jaren uit tegen houden en kweken van dolfijnen in gevangenschap. “Dolfijnen zijn hoogst intelligente zoogdieren, die verbazend complexe levens leiden”, vertelt ze.

 

“Dolfijnen reizen in groep door de grote oceanen. We kunnen onmogelijk voldoen aan hun welzijnsvereisten als we ze gevangenhouden in aquaria”, legt Goodall de vinger op de wonde.

 

70 kilometer per dag

 

Dolfijnen in het wild zwemmen wel 70 kilometer per dag. Bedenk daarbij dat het bassin in het Boudewijn Seapark in Brugge maar 850 vierkante meter groot is en slechts zes meter diep. Op die oppervlakte leven de dolfijnen dan ook nog eens met z’n achten samen. Dat is vrijwel niets in vergelijking met hun natuurlijke leefruimte.

 

“Bezoekers van het Boudewijn Seapark zullen ook niets leren over de ware natuur van dolfijnen, door hen circusachtige kunstjes te zien uitvoeren in ruil voor een dode vis”, maakt Goodall daarnaast ook pijnlijk duidelijk.  

 

Oproep tot hulp

 

Met deze videoboodschap doet Jane Goodall in samenwerking met GAIA en het Jane Goodall Institute een rechtstreekse oproep aan minister Ben Weyts en de regering. Zij vraagt om het houden en kweken van dolfijnen in gevangenschap niet meer toe te laten.

 

Goodall vraagt om de overblijvende dolfijnen in het Boudewijn Seapark naar een zee-opvangcentrum te brengen, waar ze een natuurlijker leven kunnen leiden.

 

Ze wijst erop dat, in Korea, gevangengehouden dolfijnen vrijgelaten werden uit zo’n opvangcentrum, terug het wild in, uiteraard na een periode van voorbereiding en aanpassing in meerdere fases. “Dolfijnen, met hun grote hersenen, verdienen niets minder dan dat”, besluit Goodall.

 

GAIA

 

GAIA-directeur Ann De Greef: “Wij zijn verheugd dat een wereldautoriteit als Jane Goodall zich in duidelijke bewoordingen uitspreekt over de problematiek van de dolfijnen in het Boudewijn Seapark in Brugge. Zij heeft natuurlijk volkomen gelijk dat dolfijnen houden in gevangenschap moet stoppen. Wij verwachten dat Ben Weyts gevolg geeft aan Goodalls oproep, zijn plicht als dierenminister vervult en maatregelen neemt.”