Image
truie
Nieuw videomateriaal onthult de dagelijkse beproevingen van varkens achter de muren van intensieve Belgische boerderijen.
1 december 2023

Elk jaar worden in België ongeveer 10 miljoen varkens gefokt en geslacht voor consumptie. In België is intensieve varkenshouderij de norm: meer dan negen op de tien varkens worden in gesloten gebouwen gehouden. Deze dieren, verstoken van elke toegang tot de buitenlucht, zullen nooit het plezier kennen van het dartelen in de open lucht.

Ons onderzoek, gefilmd op een boerderij in Vlaanderen, waar de overgrote meerderheid van de Belgische varkensboerderijen gevestigd is, belicht het voortdurende lijden dat de varkens moeten ondergaan.

Schrijnende leefomstandigheden

Onze beelden laten fokzeugen zien die opgesloten zitten in individuele kooien die zo krap zijn dat ze zichzelf niet eens kunnen omdraaien. In totaal brengen de zeugen bijna de helft van hun leven door in deze metalen boxen. Onze video toont ook verschillende dode zeugen en biggen die op de grond liggen of opgestapeld liggen in destructiebakken, in een staat van ontbinding - het bewijs dat de leefomstandigheden hier zo miserabel zijn dat veel dieren sterven nog voordat ze naar het slachthuis gaan.

Op intensieve boerderijen worden fokzeugen gezien als ordinaire machines die biggen produceren. Na ongeveer 3 jaar van onophoudelijke bevallen worden ze naar het slachthuis gestuurd. De reden: hun afnemende "productiviteit".

Mutilation des porcelets

Gewelddadige en weerzinwekkende praktijken

Het lot van de biggen is evenzeer verschrikkelijk. Vanaf de eerste dagen van hun leven moeten ze verschillende pijnlijke verminkingen ondergaan: hun tanden worden geslepen, hun staart afgesneden en mannelijke biggen worden onnodig gecastreerd. Al deze verminkingen worden meestal zonder verdoving uitgevoerd.  We filmden deze misselijkmakende praktijken waardoor de beelden erg hard kunnen binnenkomen.

Onze undercover documentaire toont ook beelden van een weerzinwekkende praktijk, die regelmatig wordt toegepast. Zieke of zwakke biggen worden hierbij tegen een hard oppervlak, zoals een muur of de vloer, gewelddadig doodgeslagen

Cochons en engraissement

Donkere en gore mesthokken

Slechts drie of vier weken na de geboorte worden de biggen die deze beproeving overleven van hun moeder gescheiden en in mesthokken geplaatst. Ze worden gehouden in een gore, donkere omgeving die uitsluitend bestaat uit beton, metaal en plastic. De ammoniak die vrijkomt uit de uitwerpselen die zich ophopen in de kuilen of die de grond bedekken, irriteert voortdurend hun ogen en longen. Amper 6 maanden oud worden de varkens, die hun slachtgewicht al hebben bereikt, in veewagens geladen om naar het slachthuis te worden gebracht.

Deze boerderij is geen alleenstaand geval

Door dit nieuwe onderzoek openbaar te maken, wil GAIA niet met de vinger wijzen naar een bepaald bedrijf, maar de intensieve varkenshouderij als geheel aan de kaak stellen. Want laten we duidelijk zijn: wat onze beelden laten zien is de norm in deze sector, niet de uitzondering.