Image
28 april 2017

We hebben slechts enkele dagen nodig gehad om Australian Homemade Ice Cream ervan te overtuigen niet langer kooi-eieren te gebruiken in hun producten. Beter nog, de Belgische roomijs- en wafelfabrikant schakelt volledig over naar vrije uitloopeieren!

Voor de wafels is dat reeds het geval vanaf einde dit jaar ; voor hun roomijs uiterlijk op 1 juli 2018. Deze maatregel treedt nog niet onmiddellijk in voege maar dat is nu eenmaal de realiteit in het bedrijfsleven waar samenwerkingscontracten met toeleveranciers meestal op lange termijn afgesproken worden.

Australian Homemade Ice Cream heeft beslist om om te schakelen van kooi-eieren naar vrije uitloopeieren na overleg met GAIA en komt zo tegemoet aan een concrete eis van de consument die doelbewust op zoek gaat naar diervriendelijkere producten.

Maar we zijn er nog niet!

Naar schatting leeft nog één derde van de Belgische legkippen in kooisystemen. Op een piepkleine oppervlakte, iets meer dan een A4tje groot, kunnen de kippen hun natuurlijk gedrag niet vertonen.

Alhoewel geen enkele Belgische supermarktketen vandaag nog verse kooieieren verkoopt, worden deze eieren nog wel massaal gebruikt in afgewerkte producten van voedingsbedrijven en restaurants, zoals in koekjes, deegwaren, desserten en voorbereide schotels. GAIA dringt er bij deze bedrijven op aan om kooieieren zo snel mogelijk te vervangen door diervriendelijkere alternatieven (scharrel- of vrije uitloopeieren).

In afwachting van het einde van de kooi-eitijd, kan de Belgische consument bewuste keuzes maken en enkel nog producten kopen van diervriendelijkere producenten.

Duizend maal dank voor uw hulp. Dankzij uw steun heeft Australian Homemade Ice Cream deze belangrijke beslissing voor meer dierenwelzijn genomen. Stuur hen zeker een bedank berichtje via http://australianice.be/nl/contacteer-ons.html of via Facebook en Twitter.

(foto: West McGowan/flickr)