Neen tegen vossenjacht!

Neen tegen vossenjacht!

GAIA informeert
27 januari 2012

Vandaag organiseerde Vogelbescherming Vlaanderen een sit-in aan de ambtswoning van Vlaams minister-president Kris Peeters. Ook actievoerders van GAIA, Natuurhulpcentrum Opglabbeek en heel veel andere vrienden van de vos protesteerden tegen de uitbreiding van de vossenjacht, een beslissing van Minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege. Om het op te nemen voor de vos deed GAIA voor de gelegenheid beroep op Zorro: Spaans voor vos.

Sit-in

De actie vond plaats vlak voor de ministerraad. Vlaams minister van begroting Philippe Muyters en Vlaams minister van onderwijs Pascal Smet, moesten zich een weg banen door de actievoerders die slogans riepen als "Samenleven met de vos? Yes, we can!" en "Tok tok tok, geef de kippen een veilig hok".

Uitbreiding

Voortaan kan heel het jaar door op vossen worden gejaagd, voorheen was de jacht enkel toegelaten tussen 1 oktober en 14 februari. Joke Schauvliege voegt er - de compleet onduidelijke voorwaarde - aan toe: "het mag enkel op en binnen een zone van max. 500 meter rond percelen waar schade kan aangericht worden".

Geen oplossing

Door de vos vogelvrij te verklaren, wil Schauvliege de schade die vossen aanrichten beperken. Dat is helemaal geen oplossing voor het probleem! Aangezien vossen territoriale dieren zijn, wordt een leeg territorium vrij snel ingenomen door een andere vos. De vossen zullen gewoon voor meer nakomelingen zorgen. Bovendien kunnen de eigenaars van kippen beter investeren in een goede omheining of kunnen ze hun kippen 's nachts beter opsluiten. De beslissing van minister Schauvliege negeert alle wetenschappelijke bevindingen en is duidelijk ingegeven door de jachtlobby.

Vlamingen tegen vossenjacht

Dat veel mensen tegen de uitbreiding van de vossenjacht zijn, bleek onder andere uit polls in de kranten, de facebookgroep met 7500 fans 'Neen aan de totale verdelging van de vos' en de petitie met 15 000 handtekeningen. Minister Joke Schauvliege reageerde vandaag dat de beslissing democratisch is genomen. Ze verschuilt zich daarbij achter het advies van de Minaraad (Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen).

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.