Na overleg met GAIA voeren Zoo Antwerpen en Planckendael ethisch verantwoorde oplossing in voor ‘overtollige’ dieren

Na overleg met GAIA voeren Zoo Antwerpen en Planckendael ethisch verantwoorde oplossing in voor ‘overtollige’ dieren

Resultaat
11 april 2016

Dierentuinen gooien het over andere boeg: ‘surplus’-dieren worden niet langer gedood

De Zoo van Antwerpen en dierenpark Planckendael voeren een ‘No Kill’-beleid in voor hun zogeheten ‘surplus’-dieren. Voortaan zullen kerngezonde dieren die niet in een kweekprogramma passen, niet meer gedood worden om vervolgens als voeder te dienen voor de roofdieren. Het charter dat beide dierentuinen daarover met GAIA overeenkwamen, werd vandaag in de Zoo van Antwerpen aan de pers voorgesteld, in aanwezigheid van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA), die had aangedrongen op overleg tussen beide partijen. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: “Dit is een Europese primeur, die hopelijk snel navolging krijgt."

Een jaar geleden deinde er een schokgolf door het land: GAIA bracht toen aan het licht dat dierenpark Planckendael een algazelle en twee bizons, kerngezonde dieren van amper een jaar jong, had doen slachten en gevoederd had aan de roofdieren. Voor GAIA is dat een onaanvaardbare praktijk. Voordien had het doden van giraf Marius door de Zoo van Kopenhagen in 2014 overal grote verontwaardiging uitgelokt. Vervolgens werd de giraf aan de leeuwen gevoederd. Dat gebeurde bovendien voor de ogen van veel kinderen. De scherpe kritiek van GAIA liet Dries Herpoelaert, algemeen directeur van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA) – die naast de Zoo van Antwerpen ook Planckendael onder haar hoede heeft – niet onberoerd. Hij nodigde GAIA uit voor een gesprek over de kwestie. GAIA ging daarop in. De gesprekken tussen Dries Herpoelaert, Linda Van Elsacker (directeur Onderzoek & Ontwikkeling KMDA), KMDA-woordvoerster Ilse Seghers enerzijds en GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch en GAIA-directeur Ann De Greef anderzijds resulteerden in het charter over het No Kill-beleid dat de dierenrechtenorganisatie met beide dierentuinen overeenkwam.

Verantwoordelijkheid opnemen

“Beide dierentuinen verbinden zich ertoe om bij het kweken van dieren het aantal surplusdieren tot het absolute minimum te beperken en voortdurend actief naar methodes te zoeken om deze ondergrens verder naar beneden te halen”, benadrukt Dries Herpoelaert. “Zoo Antwerpen en Planckendael hebben besloten doding en euthanasie niet meer actief toe te passen om hun dierengroepen te beheren en voeren derhalve een No Kill-beleid in”, legt de algemeen directeur van de dierentuinen uit. “Zo willen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen.”

Voor het geval Zoo Antwerpen en/of Planckendael bij uitzondering toch te maken zou(den) krijgen met een dier dat een probleem vormt, voorziet het charter een viertal opties:

  • de plaatsing van het bewuste dier in een andere dierentuin, die is aangesloten bij EAZA (European Association of Zoos and Aquaria), waar de huisvesting voldoet aan de noden van het dier
  • het onderbrengen in Zoo Antwerpen of Planckendael in een verblijf dat voldoet aan de behoeften van het betrokken dier
  • herintroductie in de natuur
  • opvang in een opvangcentrum dat een degelijke huisvesting garandeert.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts, die had aangedrongen op overleg tussen GAIA en Zoo Antwerpen, is tevreden met het resultaat: “Beide partijen hebben via constructief overleg een resultaat bereikt dat onmiskenbaar in het belang is van het dierenwelzijn.” Michel Vandenbosch besluit: “Met dit resultaat van ons overleg worden dierenlevens gered. GAIA hoopt dat ook andere dierentuinen, die ondanks de terechte weerstand van het grote publiek tegen het doden van gezonde ‘surplus’-dieren niet inzien wat er verkeerd aan is, dankzij het voorbeeld van Zoo Antwerpen en Planckendael tot betere inzichten zullen komen en op hun beurt een No Kill-policy zullen invoeren.”

Het nieuwe No Kill-beleid van Zoo Antwerpen en Planckendael wordt om de drie jaar samen met GAIA en het Vlaamse ministerie van Dierenwelzijn geëvalueerd, de eerste keer In 2019.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.