Minister Onkelinx wil straffen wegens dierenmishandeling verdubbelen

Minister Onkelinx wil straffen wegens dierenmishandeling verdubbelen

GAIA informeert
12 oktober 2012

Op een parlementaire vraag van Open VLD-senator Bart Tommelein antwoordde minister voor dierenwelzijn Laurette Onkelinx dat ze "de gevangenisstraffen zowel als de boetes" wil verdubbelen, die voorzien worden bij inbreuken op de dierenwelzijnswetgeving. Daartoe heeft de minister een concreet voorstel uitgewerkt. De dierenrechtenorganisatie GAIA juicht het initiatief van de minister toe.

Huidige strafmaat verdubbelen

Wie dieren mishandelt of verwaarloost, riskeert vandaag een gevangenisstraf van 1 tot 6 maanden en een boete van 26 tot 1000 euro. Enkel in geval van recidive binnen de drie jaar voorziet de wet betreffende de bescherming en het welzijn der dieren een verdubbeling van de strafmaat. Minister Onkelinx wil nu de huidige strafbepalingen bij veroordeling wegens dierenmishandeling verdubbelen op grond van een vergelijking met de bestraffing in de ons omliggende landen.

Afschrikeffect

Op die manier gaat minister Onkelinx in op de vraag van senator Tommelein om de inbreuken op de dierenwelzijnswet zwaarder te bestraffen. Net als Bart Tommelein en de minister is GAIA van oordeel dat het afschrikeffect vandaag veel te laag is en aldus niet bepaald van aard om hardleerse dierenmishandelaars tot betere inzichten te brengen.

Teken van beschaving

"In Frankrijk b.v. riskeren dierenmishandelaars al decennia lang twee jaar gevangenis", verduidelijkt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "Hoog tijd dat ons land op dat vlak een inhaalbeweging maakt. Door de strafmaat zo laag te houden als nu, geef je rechters het verkeerde signaal dat dierenmishandeling maar een zaak van ondergeschikt belang is, terwijl het net een teken van maatschappelijke beschaving is wanneer het gerecht de bevolking duidelijk maakt dat wreedheid jegens dieren ook strafrechterlijk niet getolereerd wordt."

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.