Minister Onkelinx verbiedt varkenscastratie

Minister Onkelinx verbiedt varkenscastratie

GAIA informeert
10 oktober 2013

Naar aanleiding van Werelddierendag overhandigde GAIA een petitie aan minister Onkelinx met 73 663 handtekeningen voor een wettelijk verbod op biggencastratie. Minister Onkelinx, bevoegd voor dierenwelzijn, liet de dierenrechtenorganisatie GAIA weten dat er een Koninklijk Besluit komt dat castratie van biggen in ons land aan banden legt. Ze voorziet een overgangsperiode tot 1 januari 2018.

Pijnlijke ingreep
In ons land worden nog steeds biggen onverdoofd gecastreerd om te voorkomen dat het vlees een kwalijke geur verspreidt bij het bakken (berengeur). Varkenscastratie is een erg pijnlijke en traumatische ingreep voor de dieren. Bekijk hier de beelden op onze website. Er bestaan efficiënte alternatieven die castratie overbodig maken: de dieren intact laten en berengeur opsporen aan de slachtlijn of vaccinatie tegen berengeur.

Markt klaar voor verbod
Alle supermarktketens - op Intermarché na – hebben reeds de beslissing genomen om niet langer vlees van gecastreerde dieren te verkopen. Colruyt, Delhaize, Makro en Lidl hebben dat al in de praktijk gebracht. Anderen schakelen eind dit jaar om. Gisteren nog sloot ook supermarktketen Match zich hierbij aan. De markt is dus helemaal klaar voor een verbod, er zijn alternatieven die werken in de praktijk. Niets staat een wettelijk verbod nog in de weg. Dat vindt nu ook minister Onkelinx.

Werelddierendag
GAIA-directeur Ann De Greef reageert erg tevreden: "Dit is een mooi geschenk op Werelddierendag voor de dieren en eenieder die begaan is met het welzijn van de dieren. We hebben jarenlang campagne gevoerd voor een verbod op varkenscastratie en nu is ons doel eindelijk in zicht. We hadden de overgangsperiode uiteraard graag veel korter gezien maar met het KB komt er tenminste een duidelijk perspectief."

Akkoord gewestregeringen
Dierenwelzijn is nog steeds een federale bevoegdheid maar wanneer het gaat over landbouwdieren, is het akkoord van de gewestregeringen nodig. Minister Onkelinx zal dan ook de drie gewesten bevragen.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.