Minister Lutgen (CDH) zoekt alternatieven voor dwangvoederen foie gras eenden en ganzen

Minister Lutgen (CDH) zoekt alternatieven voor dwangvoederen foie gras eenden en ganzen

GAIA informeert
07 december 2011

Benoît Lutgen, Waals minister voor landbouw, gaat onderzoek financieren naar alternatieven voor dwangvoederen van ganzen en eenden voor foie gras. Dat liet de cdH-voorzitter in een brief aan dierenrechtenorganisatie GAIA weten. In 2012 wordt het initiatief gelanceerd. Universiteiten en kokscholen kunnen een project indienen voor de ontwikkeling van alternatieven voor het dwangvoederen. Minister Lutgen volgt daarmee de Aanbeveling van de Raad van Europa.

Raad van Europa
De beslissing van minister Lutgen kwam er na gesprekken met dierenrechtenorganisatie GAIA en is in lijn met de Aanbeveling van de Raad van Europa. Ook het Wetenschappelijk Comité (Dierenwelzijn en Dierengezondheid) van de Europese Commissie concludeert dat de huidige dwangvoedermethoden het welzijn van de eenden en ganzen ernstig schaden. Sinds 1998[1] bevelen de Europese wetenschappers aan alternatieve methoden te zoeken om dwangvoederen overbodig te maken.

GAIA: "Voorbeeld"
"Aan de beslissing van minister Lutgen kunnen Frankrijk (grootste foie gras producerend land) en andere regio's een voorbeeld nemen", reageert GAIA-directeur Ann De Greef tevreden. De dierenrechtenorganisatie voert al jaren actie tegen de manier waarop de eenden en ganzen mishandeld worden voor foie gras. GAIA geeft zelf het goede voorbeeld en bracht als alternatief de 100% diervriendelijke en volledig plantaardige Faux Gras® de GAIA op de markt. Faux Gras® de GAIA is sinds 1 december te verkrijgen in alle supermarktketens, behalve Aldi.

GAIA-directeur Ann De Greef: "Dwangvoederen is een wrede vorm van dierenmishandeling. We willen dat daar een einde aan komt, om te beginnen in België. In dat opzicht vindt GAIA het project voor alternatieven dat Benoît Lutgen lanceert een belangrijke stap in de goede richting".

België
België is een van de weinige landen in Europa (naast Frankrijk, Spanje, Hongarije en Bulgarije) waar nog foie gras geproduceerd wordt. In twaalf EU-lidstaten is het dwangvoederen voor de productie van foie gras verboden. In België worden jaarlijks enkele honderdduizenden eenden onder hoge druk mishandeld en een paar duizend ganzen zeer intensief ziek gemaakt om een lever te bekomen die 10 keer groter wordt dan normaal.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.