Minister Ben Weyts wil onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren verbieden

Minister Ben Weyts wil onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren verbieden

GAIA informeert
13 september 2014

De dierenrechtenorganisatie GAIA juicht de beslissing van de Vlaamse regering toe om op voorstel van Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts het slachten zonder verdoving op tijdelijke slachtvloeren te verbieden. Ter gelegenheid van het Offerfeest moeten schapen volgend jaar met het Offerfeest dus verdoofd worden op tijdelijke slachtvloeren. Daarmee maakt Vlaanderen vanaf volgend jaar een einde aan de illegale praktijk van slachten zonder verdoving op tijdelijke slachtvloeren.

Slachten zonder verdoving mag krachtens de Europese slachtverordening van 2009 uitsluitend in geval van rituele slachtingen én enkel en alleen in een erkend slachthuis waar permanent geslacht wordt en dat als zodanig voldoet aan strikte hygiënische en sanitaire voorwaarden. De praktijk in ons land, waar op tijdelijke slachtvloeren tijdens het Offerfeest schapen onverdoofd geslacht worden, is dan ook illegaal.

Stap vooruit

"Dit is een belangrijke stap vooruit," reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "Maar daarmee is het leed van onverdoofd geslachte dieren nog niet helemaal opgelost," gaat Vandenbosch verder. "Slachten onder verdoving moet algemeen verplicht worden, ook in erkende slachthuizen worden schapen en runderen zonder verdoving geslacht waardoor de dieren heel erg afzien, en zulks dagelijks. De uitzondering op de verplichting tot verdoven die de wetgeving toelaat voor rituele slachtingen, die overigens het hele jaar door plaatsvinden, moet opgeheven worden, in Vlaanderen zowel als in Brussel en Wallonië!."

Brussel en Wallonië moeten volgen

GAIA wil nu dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië het voorbeeld van Vlaanderen volgen. Gebeurt dat niet, dan overweegt GAIA juridische stappen.

Betoging tegen onverdoofd slachten op 28/9

GAIA roept tenslotte op tot een betoging tegen onverdoofd slachten op zondag, 28 september in Brussel. De betoging beoogt wettelijk verplichte verdoving van dieren, voorafgaand aan de slachting, zonder uitzondering voor rituele slachtingen. Pittig detail: Op 4 oktober vindt het Islamitische Offerfeest plaats. Die dag valt samen met Werelddierendag.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.