Minder proefdieren in 2015 maar meer proefdierenleed

Minder proefdieren in 2015 maar meer proefdierenleed

GAIA informeert
05 augustus 2016

In 2015 daalde het gebruik van proefdieren in Vlaanderen met ongeveer 40.000 individuen, maar bij 1 op 5 proefdieren werd ernstig lijden teweeggebracht. Dat blijkt uit de officiële statistieken.

Het is onduidelijk of het gaat om een doelbewuste, structurele daling van het aantal proefdieren. De daling kan ook te maken hebben met een of meerdere onderzoeksprojecten die afgelopen zijn. Het zou dan ook goed kunnen dat de cijfers over het proefdierengebruik in Vlaanderen volgend jaar opnieuw stijgen door nieuwe onderzoeken, die in 2016 werden opgestart.

Hoe dan ook ontbreekt het Vlaanderen nog altijd aan een doordacht beleid dat doelbewust gericht is op een structurele, aangehouden jaarlijkse effectieve daling van het aantal proefdieren. Af en toe wat holle woorden maar geen doeltreffende, maatregelen en geen resultaten die voortvloeien uit een doordacht voluntaristisch beleid! Ondertussen blijven proefdieren lijden onder dwang en moeten de dieren maar rekenen op de goede wil van onderzoekers. Deze laatsten worden geacht de wet na te leven, die grotendeels op hun maat geschreven is! Dat is de realiteit anno 2016.

Download de statistieken 2015: https://www.lne.be/themas/dierenwelzijn/proefdieren-in-vlaanderen-in-2015-uitgedrukt-in-cijfers.pdf

Meer nieuwsberichten over:

Teken onze petitie tegen dierproeven voor schoonmaakproducten!

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.