Op 1 januari is de Europese richtlijn die zeugenboxen verbiedt en groepshuisvesting oplegt, in werking getreden. In dergelijke boxen waarin een zeug haar hele drachtige leven lang wordt opgesloten, kan het dier zich niet eens draaien of keren. De richtlijn werd in 2001 aangenomen en moet sinds 1 januari 2013 in de hele EU nageleefd worden. Daar knelt het schoentje. Begin december waren enkel Oostenrijk, Luxemburg, Zweden en het Verenigd Koninkrijk 100 % in regel.In België voldeed slechts 45 %, nog niet de helft van de varkenshouderijen, op dat ogenblik aan de nieuwe wetgeving volgens officiële gegevens. Enkel Frankrijk deed slechter.
Volgens de meest recente gegevens waarover de Dienst Dierenwelzijn van minister Onkelinx eind december beschikte op basis van antwoorden op een vragenlijst, moet 11 % van de Belgische varkenshouderijen nog omschakelen op groepshuisvesting. De meeste daarvan zouden wachten op een milieuvergunning of op de regeling van bankvoorwaarden. Het zou kunnen dat een aantal bedrijven stopt. Maar dat is op dit moment allemaal niet duidelijk. Het FAVV (federaal voedselveiligheidsagentschap) zou vanaf januari beginnen met controles uit te voeren.
GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch wil dat er snel duidelijkheid komt over de situatie op het terrein: "Varkenshouders hebben 12 jaar de tijd gekregen om zich aan de nieuwe wetgeving aan te passen en groepshuisvesting in te voeren. Blijkbaar weet de overheid niet precies hoeveel bedrijven nog niet in regel zijn. Het FAVV moet snel gaan controleren en proces verbaal opmaken tegen wie niet in regel is." Varkenshouders in het Verenigd Koninkrijk roepen op om geen varkensvlees toe te laten op de Britse markt van bedrijven die hun zeugen nog altijd in boxen houden.