(Latijns)-Amerikaanse paardenellende te koop in uw supermarkt

(Latijns)-Amerikaanse paardenellende te koop in uw supermarkt

GAIA informeert
13 maart 2014

Een GAIA-team deed opnieuw onderzoek naar de barbaarse praktijken van paardenhandelaars. Wat we zagen in Mexico, Argentinië en Uruguay en zelfs Noord-Amerika hou je amper voor mogelijk.

Met een stok geslagen, uren opgesloten in een truck, geëlektrocuteerd, dood achtergelaten... het is het lot van tienduizenden paarden in Noord- en Zuid-Amerika. Het vlees van deze onfortuinlijke dieren belandt in de Belgische supermarkten.

Reageer onmiddellijk:

Schrijf naar je supermarkt en vraag haar een halt toe te roepen aan de verkoop van paardenvlees uit Noord- en Zuid-Amerika.

Hier vindt u onze voorbeeldbrief: "Geachte mevrouw, Geachte heer, ik ontdekte dat paarden uit Latijns-Amerika zwaar mishandeld worden en dat u hun vlees in uw winkel verkoopt. Dit stuit me tegen de borst. Uw reputatie en mijn vertrouwen in uw winkelketen hangt af van uw verdere betrokkenheid in deze handel. Ik vraag dat u uw samenwerking met deze landen verbreekt of geheel stopt met de verkoop van paardenvlees."

Stuur deze brief naar:

Carrefour: www.carrefour.eu/nl/contacteer-ons (online contactformulier om in te vullen)

Delhaize: compliance [at] delhaizegroup [dot] com

Spar: info [at] sparretail [dot] be

Intermarché: http://www.intermarche.be/intermarche-contact.html (online contactformulier om in te vullen)

Match: http://www.supermarche-match.be/nl/form-plainte-nl.html?IDC=22820&IDD=5291 (online contactformulier om in te vullen)

Aldi: ai [dot] erpe-mere [at] aldi [dot] be

Cora: info [at] cora [dot] be

Makro: info [at] makro [dot] be

Renmans: infosite [at] renmans [dot] be

In (Latijns)-Amerika is er helaas niets veranderd sinds GAIA in 2010 en 2011 de wantoestanden bij het verhandelen en vervoeren van slachtpaarden onthulde. Tienduizenden Noord-Amerikaanse paarden worden nog altijd mishandeld en zwaar verwaarloosd in verzamelstations in de VS, en ondergaan van daaruit een helse lijdensweg naar Canada en tijdens het vervoer naar slachthuizen in Mexico. Maar ook in Argentinië en Uruguay blijft de toestand schrijnend. Ook in de slachthuizen die we bezochten zagen we mistoestanden. Dat alles blijkt onomstotelijk uit het meest grondige onderzoek ooit dat een gespecialiseerd team van GAIA, Tierschutsbund Zürich (Zwitserland), Animals Angels (USA), Eyes on Animals (Nederland) en L214 (Frankrijk) deels undercover deed tussen maart 2012 en januari 2014 in de Verenigde Staten, Mexico, Uruguay, Argentinië en Canada. Het onderzoeksteam bezocht veilingen, verzamelstations, slachthuizen en ging na hoe de paarden vervoerd werden. Bekijk hier de beelden

Systematische wreedheden, meedogenloze verwaarlozing en brutale mishandelingen

Eén lange aaneenschakeling van leed, voor, tijdens en na honderden tot duizenden kilometers verre transporten zonder eten, drinken of rustpauzes in ongeschikte vrachtwagens onderweg naar verzamelplaatsen en het slachthuis. In de VS evengoed als in Argentinië: verzamelstations door de hevige regen herschapen in modderpoelen. Geen enkele bescherming tegen extreme hitte of andere weersomstandigheden. Onverzorgde, zieke, lelijk gewonde, stervende paarden worden aan hun lot overgelaten zonder enige medische verzorging. Uitgeputte en gewonde paarden worden met geweld totaal ongeschikte, overbevolkte vrachtwagens in gejaagd. Voortdurende paniek onder de dieren. Gewonde, wrakke dieren bezwijken, totaal verzwakt en uitgeput. In zo'n toestand worden paarden ook nog mishandeld met elektrische prikkelaars, verboden in de EU, vergeefse en totaal ondoeltreffende pogingen om ze weer rechtop te doen staan. Schuldig verzuim van de verantwoordelijken, de eigenaars van de verzamelpunten, de opdrachtgevers voor de transporten en de slachthuisverantwoordelijken. Vrachtwagens uit de VS die slachtpaarden vervoeren naar Mexico, zijn verzegeld; als het zegel gebroken wordt om de paarden te controleren, wordt de lading waardeloos!

Het Argentijnse slachthuis Lamar slacht paarden voor invoerder Equinox dat paardenvlees levert aan Carrefour.

Lamar slacht paarden die uitgeput toekomen, in ongeschikte vrachtwagens zonder dak, wel twintig uur lang in weer en wind vervoerd vanuit minstens 32 verzamelplaatsen, waarvan meer dan de helft zeshonderd tot twaalfhonderd km verderop liggen. Zogenaamde transportinspectiecertificaten, afgeleverd door de overheid, zijn een lachertje.

In het slachthuis Lamar zien we een stervend paard waar niet naar omgekeken wordt. De slachtpaarden worden opgejaagd met elektrische prikkelaars, waarvan het gebruik verboden is. De beelden tonen angstige, paniekerige paarden, die volgens dierenartsen wellicht door ondeskundig, onopgeleid personeel niet behoorlijk geslacht worden. In Lamar worden ook gestolen paarden geslacht. In een slachthuis in Uruguay zien we hoe honden ingezet worden om paarden te verplaatsen.

Overigens zijn de belangrijkste importbedrijven Belgisch: Equinox, Velda, De Nil, Multimeat en Chevideco. Zij leveren paardenvlees aan o.a. Carrefour, Aldi, Delhaize, Match, Spar, Intermarché, Renmans, Makro en Cora. De Belgische invoerders beweren dat in die landen de paarden goed behandeld worden, in een geschikte omgeving gehouden worden en geslacht of gedood worden in overeenstemming met de Europese wetgeving. Jammer genoeg worden deze leugenachtige beweringen nog altijd gretig en gemakzuchtig geslikt door de meeste grootwarenhuisketens in België. Op Lidl na, dat sinds de vorige onthullingen van GAIA helemaal geen vers paardenvlees meer verkoopt omdat tot nader order het dierenwelzijn niet kan gegarandeerd worden.

Colruyt verkoopt enkel nog paardenvlees uit Roemenië maar vorig jaar onthulde GAIA dat ook daar wantoestanden schering en inslag zijn. De grootwarenhuisketens, die nog Latijns-Amerikaans paardenvlees verkopen, Aldi/Renmans, Carrefour, Cora, Delhaize, Makro, Match, Intermarché en Spar nemen aan dat elk stuk paardenvlees uit Latijns-Amerika kan getraceerd worden en bekend is waar het precies vandaan komt. Niets is minder waar. In Argentinië handelen bovendien georganiseerde bendes massaal in gestolen paarden. Corruptie tiert er welig. Een betrouwbaar en afdoend controleerbaar identificatie-, registratie- en traceersysteem bestaat er niet.

Risico's voor de consument?

Paardenvlees van over de Atlantische Oceaan zou gezond zijn en sporen van medicijnen zouden gegarandeerd uitgesloten zijn. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch uit zijn twijfels: "Uit ons onderzoek blijkt dat dat ernstig in twijfel moet getrokken worden, gelet op het feit dat ginder ook sportpaarden worden geslacht, die regelmatig behandeld worden met fenylbutazon. Dat wordt als pijnstiller en ontstekingsremmer gebruikt en is in Argentinië en Uruguay vrij verkrijgbaar en zonder voorschrift te koop. Van enige controle is geen sprake en men is niet verplicht melding te maken van de behandeling met fenylbutazon in het paardenpaspoort. Eventuele gezondheidsrisico's voor de consument van zulk vlees kunnen dan ook niet zomaar naar het rijk der fabelen verwezen worden."

Wat wil GAIA?

GAIA eist dat de grootwarenhuisketens, die nog vlees van Latijns-Amerikaanse paarden verkopen het goede voorbeeld van Lidl volgen. GAIA heeft daartoe een schrijfactie opgezet gericht aan de betrokken supermarkten (link naar de schrijfactie: www.gaia.be/nl/campagnes/schrijfacties). Met Intermarché heeft GAIA vandaag een vergadering en morgen met Makro en Cora. Later deze maand zit de dierenrechtenorganisatie nog samen met verantwoordelijken van Carrefour, Renmans en Delhaize. Omdat de Europese slacht- en dierentransportwetgeving systematisch met de voeten getreden wordt, moet de Europese Commissie de invoer van paardenvlees uit Amerika minstens opschorten en, nog beter, verbieden. De wantoestanden zijn inherent aan het systeem dat efficiënte controle en tracering omzeggens onmogelijk maakt. GAIA vraagt over dit alles een dringend onderhoud met Europees Commissaris voor Consumentenbescherming Neven Mimica, Tonio Borg Commissaris voor Volksgezondheid, die ook bevoegd is voor dierenwelzijn, en met de Europese handelscommissaris Karel De Gucht. Jaarlijks importeert de Europese Unie meer dan 26.500 ton paardenvlees uit Argentinië, Uruguay, Mexico, de Verenigde Staten en Canada.

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.