“Laat je poesje knippen, voor ze begint te wippen” en “Knippen die ballen, dan pas knallen”

“Laat je poesje knippen, voor ze begint te wippen” en “Knippen die ballen, dan pas knallen”

GAIA-actie
25 juni 2020

“BEMOEDIGEND MAAR NOG VEEL WERK”

83% van de huiskatten in Brussel is gesteriliseerd. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Ipsos in opdracht van GAIA[1]. De belangrijkste reden voor sterilisatie voor de Brusselaar is de positieve invloed op de gezondheid van de kat. Daarnaast werpt ook de wettelijke verplichting zijn vruchten af. “Bemoedigende cijfers”, zegt GAIA-directeur Ann De Greef. “Maar we mogen niet vergeten dat ondanks de wettelijke verplichting, er naar schatting in Brussel nog ongeveer 50.870 katten niet gesteriliseerd/gecastreerd zijn, zo blijkt uit de enquête. Aangezien katten kweken als konijnen kunnen die jaarlijks maximaal 450.000 kittens extra voortbrengen en dat alleen al in Brussel. Blijven campagne voeren en sensibiliseren is dus absoluut noodzakelijk.” Met een nieuwe radiospot die vanaf vandaag op verschillende radiozenders te horen is, wil GAIA met een knipoog de mensen ertoe aanzetten om hun huiskat te laten steriliseren of castreren: “Laat je poesje knippen, voor ze begint te wippen” en “Knippen die ballen, dan pas knallen”. Dat is trouwens wettelijk verplicht in de drie regio’s.

Uit de enquête blijkt dat er naar schatting 302.441 huiskatten in Brussel zijn. Daarvan zijn er ongeveer 251.571 (83%) gesteriliseerd. Sinds 1 januari 2018 is het in Brussel wettelijk verplicht om uw kat te laten steriliseren/castreren, in Vlaanderen sinds 1 april 2018 en in Wallonië sinds 1 november 2017. De bedoeling van de verplichte sterilisatie is een einde te maken aan de overpopulatie van ongewenste, nieuwgeboren kittens die in de asielen gedumpt worden. Elk jaar moeten er in de Belgische asielen noodgedwongen katten geëuthanaseerd worden (904 volwassen katten en 521 in Brussel in 2016) – dat is niet de schuld van de asielen, er zijn gewoon nog te veel niet-gesteriliseerde en niet-gecastreerde katten die ongewenst gedumpt worden. Daarnaast lijden zwerf- en straatkatten een miserabel leven. “Wij hebben jaren campagne gevoerd voor de verplichte sterilisatie van huiskatten: het is een heel belangrijke maatregel in onze strijd voor een beheersbare kattenpopulatie”, aldus De Greef.

Sproeien, verplicht en geen nestje

In Brussel is 88% van de katers gesteriliseerd en 78% van de kattinnen. Katten ouder dan 10 jaar en katten afkomstig uit het asiel zijn vaker gesteriliseerd. 25% van de katten in Brussel is gesteriliseerd omwille van de wettelijke verplichting. De belangrijkste redenen om een kat te steriliseren zijn dat het beter is voor de gezondheid (36%) en dat het de kat rustiger maakt (33%). Het rustiger zijn van de kat is een relatief meer belangrijke reden voor om een kater te laten casteren samen met het tegengaan van sproeigedrag. Opvallend is dat slechts 18% zijn kat laat steriliseren/castreren omdat dat werd aangeraden door de dierenarts.

In Wallonië is gemiddeld 90% van de katten gesteriliseerd, in Vlaanderen gaat het om 91%. “Het lagere cijfer in Brussel is waarschijnlijk een stuk te verklaren doordat er meer binnenhuiskatten zijn.”

Barrières

Het feit dat de kat niet buitenkomt en de kostprijs van sterilisatie zijn de belangrijkste barrières van sterilisatie in Brussel.

Van 25 juni tot 09 juli zal op Qmusic, Radio 2 en Studio Brussel de nieuwe radiospot “Laat je poesje knippen voor ze begint te wippen” en “Knippen die ballen dan pas knallen” van GAIA te horen zijn. “We willen op een ludieke wijze, met een knipoog dus, mensen aanzetten tot het steriliseren van hun kat. Want 50.000 niet-gesteriliseerde huiskatten kunnen volgens de 1+1=6 kattenregel (waarbij een koppel niet gesteriliseerde en niet gecastreerde katten gemiddeld zes kittens ter wereld brengt en dat tot maximaal 3 keer per jaar) ongeveer 450.000 nieuwe katten per jaar betekenen in Brussel. Catastrofale cijfers wetende dat er nu al te veel katten in de asielen zitten in verhouding tot het aantal gezinnen die een kat willen adopteren. En aangezien de meeste zwerfkatten afkomstig zijn van niet-gesteriliseerde/-gecastreerde huiskatten en gesteriliseerde/gecastreerde katten gezonder zijn, blijven we sensibiliseren rond de verplichte sterilisatie/castratie en de voordelen ervan. Ons einddoel is een perfect evenwicht tussen het aantal katten in het asiel en het aantal katten dat geadopteerd wordt zodat het aantal katten in de asielen afneemt en geen enkele gezonde kat nog dient te worden geëuthanaseerd.”Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.